Miquel Mateo, secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, i Bernat Villaronga, professor de Religió, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l’actualitat, l’últim projecte educaciu de l’actual govern espanyol, que vol desmantellar tota la política educativa de l’anterior, modificant punt per punt la Llei Wert. Mateo ha dit que la iniciativa de reformar el marc legal educatiu a Espanya “és una mostra més que el govern que ostenta el poder vol marcar la seva petjada en el model , cosa que fa que molts no tinguin clar que això hagi de donar estabilitat”. Villaronga, per la seva banda, s’ha preguntat “si la política ha de posar mà en el món educatiu o si ha de deixar que l’àmbit de l’ensenyament es gestioni”, i ha lamentat “que hi hagi hagut en pocs anys tantes lleis, amb l’última, la LOMCE, que només ha durat cinc anys”.
En la mateixa línia, el professor de religió ha recordat que “a Catalunya, hem tingut un Abat Oliba, que va saber trobar una treva de la pau en moments de conflicte, i ara, davant aquesta reforma, l’Església ha de fer de pont per practicar el diàleg, no pas la confrontació”. En un altre moment, el secretari adjunt de l’Escola Cristiana de Catalunya ha recordat que “el diàleg constructiu i fonamentat ha de conduir sempre a trobar acords, perquè els alumnes rebin una educació integral, d’acord també amb les conviccions dels pares”. Ha aclarit que “el problema és que aquest diàleg va enfocat a un tema que té molt a veure amb la llibertat de pensament, de consciència o de religió, i quan s’intenta confrontar opinions sobre àmbits fonamentals de la persona, hi ha desacords”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dijous 15 de novembre.
Segons el projecte de reforma educativa del govern espanyol, la classe de Religió no comptarà per a la nota, mentre que Valors Ètics serà matèria obligatòria. A més, desapareixen els itineraris de 4t d’ESO i les revàlides, i torna la Selectivitat. La iniciativa socialista retorna competències a la Generalitat sobre continguts i llengua. D’altra banda, a Catalunya, el Departament d’Ensenyament ha decidit suprimir novament les recuperacions de setembre a la Secundària. Els alumnes tindran 15 dies abans de la repesca del juny.