Decepció a l'Església per la retirada de l'avantprojecte de llei de l'avortament

La retirada de l’avantprojecte de la llei de l’avortament del Partit Popular ha provocat que diferents veus d’Església s’aixequin per mostrar la seva decepció per aquesta decisió.

Fa un parell d’anys el ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, que acaba de presentar la dimisió, va anunciar la llei de reforma de l’avortament i el govern va aprovar el projecte ara fa nou mesos. Segons el president del Govern, Mariano Rajoy, l’avantprojecte de llei s’ha tirat enrere per manca de consens. Com ha assegurat Rajoy, “crec que he pres la decisió més assenyada”.

Davant d’aquesta retirada, han començat a sorgir les primeres reaccions de protesta. El portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola, José M. Gil Tamayo, en el seu compte de Twitter escriu: “El consens electoralista del partit no legitima la mort d’éssers humans innocents. Hi ha principis no negociables.” Per a Gil Tamayo, “la retirada electoralista suposa eliminar vides humanes innocents, a més de manca de coherència política“.

També l’arquebisbe de Toledo, Braulio Rodríguez, es refereix al tema en un escrit, on exigeix una “activitat legislativa més d’acord amb la naturalesa del que és la dignitat de la persona humana“. En paraules de Mons. Rodríguez, “la mort d’éssers innocents mai no està justificada, ho digui qui ho digui. Cal apostar i públicament dir el que es pensa sobre l’avortament”.

Per la seva banda, el bisbe de Palència, Mons. Esteban Escudero, subratlla que “l’ètica política obliga els partits a complir les promeses electorals per les quals els ciutadans els van votar”. I afegeix que “el dret a la vida és un valor fonamental, sobre el qual se sustenten la resta de drets humans”. En aquest sentit, Mons. Escudero té claríssim que “el catòlic no pot acceptar moralment la pràctica de l’avortament“.

De fet, l’Església no és l’única que defensa el dret a la vida. El 21 de setembre va tenir lloc la V Marxa per la Vida, organitzada per la plataforma Dret a Viure amb un total de 64 actes a l’Estat espanyol i a l’estranger. Aquesta marxa reclamava al president del Govern que complís amb la promesa electoral de millorar la protecció legal de la vida del concebut i de la dona embarassada.

Repte per als catòlics

Mons. José Antonio Reig, bisbe d’Alcalá de Henares, ha fet una carta pastoral titulada Dir les coses pel seu nom on assegura que el president del Govern, Mariano Rajoy, ha actuat “amb deslleialtat” amb l’electorat perquè no ha mantingut la seva paraula i “amb insensatesa” perquè afirma que “és sensat mantenir el dret a l’avortament”.

El prelat denuncia que el Partit Popular és “lliberal, informat ideològicament pel feminisme radical i la ideologia de gènere i infectat pel lobby LGBTQ“. També el cap de l’oposició, Pedro Sánchez, és considerat pel bisbe “mancat de rigor intel·lectual i amb un dèficit de sensibilitat davant la vida humana“.

Mons. Reig reconeix que les dones que avorten són víctimes i que amb freqüència pateixen la síndrome postavortament, però això no “justifica mai moralment la decisió de matar el fill que ha de néixer”. Igualment, subratlla que cal “acompanyar amb misericòrdia” aquestes dones.

Dures també són les paraules d’Antoni Reig quan diu que “no és justificable moralment la postura dels catòlics que han col·laborat amb el Partit Popular” i constata que algunes instàncies de l’Església catòlica a Espanya “han obstaculitzat la possibilitat que apareguin nous partits o plataformes que defensin sense fissures el dret a la vida”.

El bisbe d’Alcalà demana insistir en l’educació sexual, en l’abolició total de la llei de l’avortament, a suscitar una resposta civil organitzada i a estudiar “la possiblitat de regenerar els partits polítics majoritaris”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!