El motu proprio del Papa Maiorem Hac Dilectionem, fet públic aquest dimarts i que introdueix l’oferiment de la pròpia vida en la llista de criteris per promoure les beatificacions i canonitzacions, ha estat comentat en les últimes hores per diversos experts i col•laboradors de les obres pontifícies i romanes. La coincidència és clara: La saviesa del Sant Pare ofereix una nova oportunitat perquè l’Església defineixi models de vida per als nostres temps, uns exemples que de vegades són d’èpoques passades llunyanes però que, certament, no caduquen per la seva generositat i el seu amor. Davant la publicació de la nova carta apostòlica, el rector de la Pontifícia Universitat Lateranense, Enrico Dal Covolo, ha dit que “el missatge central és tot just que l’oferiment de la vida es converteix un nou cas, fins ara inèdit, dins el procés de beatificació i canonització”. Dal Covolo ha recordat també que la nova via “es diferencia dels altres dos casos tradicionals, que són el martiri i l’heroïcitat de les virtuts”, tot i que ha admès que “es planteja el problema de definir i aclarir en què consisteix aquest oferiment de la vida, perquè sigui vàlid i eficaç per a la beatificació d’un servent de Déu”.
El rector de la Lateranense, que va presidir el Congrés Extraordinari de la Congregació per a les Causes dels Sants sobre l’oferiment de la vida, ha explicat que «els criteris que el Papa indica són cinc, dels quals el primer i el segon són els més destacats, és a dir, que ha de ser un oferiment lliure i voluntari de la vida i d’heroica acceptació, per la caritat, per l’amor a Déu i al proïsme, d’una mort segura i a curt termini, alhora que hi ha d’haver una relació -i aquest és el tercer criteri- entre l’oferiment de la vida i la mort prematura». Dal Covolo ha explicat, a més, que també en l’oferiment de la vida «es necessita el miracle per a la beatificació i després per a la canonització, un miracle que s’ha de produir després de la mort del servent de Déu i per la seva intercessió demostrada».
El rector de la Pontifícia Universitat Lateranense ha comentat que aquesta decisió del Sant Pare té la seva causa en el fet que, algunes vegades, es trobaven dificultats durant el desenvolupament del procés canònic. Es començava potser amb el procés sobre el martiri i després calia passar al procés sobre l’heroïcitat de les virtuts, que són molt diferents entre ells, perquè en realitat no s’entenia bé si es tractava d’un cas o d’un altre. Per exemple, per citar casos que tots coneixen, hi ha els de Salvo D’Acquisto i Maximilià Kolbe, beatificats per l’heroïcitat de la vida i les virtuts i després canonitzats per martiri. Dal Covo ha assegurat que hi havia alguna dificultat en la conducta.
Ara, aquest nou camí permet resoldre molts casos ambigus, perquè així no hi ha necessitat, per exemple, que hi hagi un persecutor, com tampoc odium fidei. Sobretot, no caldrà que hi hagi efusió de la sang, com preveu el martiri. És suficient demostrar -i això és essencial- aquesta relació profunda entre l’oferiment de la pròpia vida i una mort prematura i acceptada per amor a Déu i als germans. Això, per exemple, es podria sostenir, segons el rector, en alguns casos de mort acceptada voluntàriament anant a socórrer persones malaltes durant una epidèmia. És a dir, arriscant la pròpia vida pel bé del proïsme».
Setmana novament rica en activitats
D’altra banda, entre aquest dimarts i dilluns vinent, el cardenal Leonardo Sandri, prefecte de la Congregació per a les Esglésies Orientals, visita Ucraïna convidat per l’arquebisbe major de Kyiv-Haly?, Sviatoslav Shevchuk, en ocasió del Pelegrinatge nacional al Santuari de Zarvanytsia. Recordem també que aquest dimecres novament no s’ha fet la tradicional audiència general del Papa, ja que totes queden suspeses al juliol i no es reprenen fins al proper 2 d’agost.
Aquest mateix dimecres a Roma, s’ha presentat el llibre titulat “Béns d’interès cultural – Problemàtiques i perspectives”, a càrrec de Roberto Dante Cogliandro. Hi han assistit, entre d’altres, l’arquebisbe Giovanni Angelo Becciu, substitut per als Assumptes Generals de la Secretaria d’Estat de la Ciutat del Vaticà, i el ministre per als Béns i les Activitats Culturals i del Turisme d’Itàlia, Dario Franceschini. I aquest dijous també a Roma, concretament al Ministeri d’Afers Estrangers d’Itàlia, tindrà lloc una conferència internacional sota el títol “La tutela de les comunitats religioses. Invertir en els joves com a protagonistes d’una nova estació de trobada, diàleg i convivència pacífica”. Hi intervindran, entre d’altres, Paul Richard Gallagher, secretari per a les Relacions amb els Estats, i el ministre italià d’Afers Estrangers, Angelino Alfano.
Finalment destaquem que, entre aquest dijous i dissabte a la ciutat brasilera de Rio de Janeiro, se celebra un nou Congrés Internacional de les Grans Ciutats, aquesta vegada dedicat a l’encíclica Lautato Si, sobre la cura de la casa comuna. Està organitzat per la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats, i el presideix el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona, sota el patrocini del cardenal Orani Joao Tempesta, arquebisbe de Rio de Janeiro. De fet aquesta iniciativa naixia a Barcelona, el 2014, amb la primera edició del congrés.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 12 de juliol.