“Déu és qui lidera el moviment ecologista”

Pau Cardoner, membre de la Comissió d’Ecologia i Justícia de Justícia i Pau a Barcelona, ha assegurat aquest dimarts que “el planeta és un regal del Pare en el qual nosaltres som forasters”. En una entrevista al programa El Mirador de l’actualitat de Radio Estel, ha recordat que “cal que deixem la terra en bones condicions, perquè no es nostra”. L’església de Betlem, al carrer del Carme número 2 de Barcelona, acull aquest dimecres, a les 7 de la tarda, una trobada de cristians de diferents confessions amb la idea de fer el que s’ha batejat com una “celebració ecumènica en el Temps de la Creació”. Aquesta activitat fraterna i de pregària s’emmarca en el Jubileu per la Terra, que es viu des de l’1 de setembre i fins al 4 d’octubre arreu del món. Els organitzadors parteixen del gran principi d’unir-se, tots els qui creuen en Jesucrist, “com una sola família i celebrant els llaços compartits amb tots els éssers vivents de la terra”, com es diu també en el capítol 9 del llibre del Gènesi.
Convoquen aquesta celebració l’Arquebisbat de Barcelona, Justícia i Pau, el Consell Evangèlic de Catalunya, l’Església Evangèlica de Gràcia, l’Església Ortodoxa del Patriarcat de Sèrbia, l’Església Ortodoxa Antioquena d’Espanya i la Institució Bíblica Evangèlica de Catalunya. L’acte es pot seguir per internet a través d’un enllaç de youtube que s’ha creat per a l’ocasió. L’àmbit presencial, en qualsevol cas, està lògicament condicionat a les possibles determinacions de les autoritats sanitàries i sempre d’acord amb les indicacions de seguretat. En aquesta entrevista dins l’espai Temps de diàleg, els dimarts a les 18.10h en l’inici del magazine El Mirador de l’actualitat, Pau Cardoner ha explicat en què consisteix el moviment i la pregaria que preparen.

Aquesta celebració, dimecres 30 de setembre a l’església de Betlem, vol ser una experiència d’unitat entre els cristians dins la vocació comuna de protegir la Terra i mantenir les condicions perquè la vida prosperi. Com serà la trobada? En què consistirà?
Es una pregària que ja venia donada per la iniciativa Temps de la creació. Nosaltres hem adaptat la pregària, amb monicions i cants. El salm, per exemple, és cantat per una coral ortodoxa. Serà una pregària d’aquest tipus, variada.

Els organitzadors parteixen de la idea que és ara un temps especial per pregar, reflexionar i prendre mesures audaces per la Terra. Quina contribució poden donar els cristians diversos i els creients de totes les religions a aquesta emergència climàtica pel futur del planeta?
En primer lloc, crec que nosaltres, que tenim un sentit transcendent de la vida, podem entendre la terra com un do, com un regal de Déu. A l’encíclica Laudato si, el Papa esmenta el llibre del Levític, que fa referencia a un regal del Pare, referint-se a la terra, en què nosaltres som forasters. Per tant, cal que deixem la terra en bones condicions, perquè no és nostra. Hi ha un altre aspecte que ens dona un plus, a nosaltres. I és que pensem que Déu és qui lidera el moviment ecologista, i tenim clar que aquesta visió i aquesta creença ens dona un plus en relació amb l’ecologisme vegà.

En el cartell de la convocatòria, els promotors d’aquesta celebració ecumènica parlen d’un món post-Covid-19. Aquesta pandèmia, que ningú no desitjava que arribés, és també una oportunitat per capgirar l’actual tendència humana a no protegir prou bé la terra i la creació? En quin sentit això es pot donar?
Es necessita una bona disposició. És molt significatiu que la societat, aquet monstre, aquesta societat que no para, amb l’economia sempre de fons, no s’ha aturat del tot però sí que ha tingut una frenada important, en aquest cas, per un virus. Molta gent ha pogut experimentar això de quedar-se a casa i haver de renunciar a certes coses i a certs moments. Les persones poden viure amb molta felicitat sense tantes coses. Tots hem après alguna cosa amb el fet que un virus ho ha capgirat tot. Déu ens està recordant que, per més que nosaltres vulguem controlar i posar la terra al nostre servei, sempre hi ha un forat en el nostre control. Déu, en un instant ho engega tot a l’aire. Es una gran lliçó.

Les experiències ecumèniques, particularment a Catalunya, van a més i no es redueixen a la Setmana de la Unitat dels Cristians, cada any del 18 al 25 de gener. Com veu vostè el moment actual de l’ecumenisme i del treball conjunt de les diverses esglésies cristianes de casa nostra?
Trobo que és un tema que està engegant i que està creixent molt. Aquesta pregaria es fa a Barcelona, però també a Terrassa de manera ecumènica i Sant Feliu de Llobregat, en aquest cas només catòlica. L’any passat ho vam fer en xarxa també dintre de l’Església catòlica i aquest any ens obrim a més confessions catòliques. Vull remarcar que aquesta pregària ha esta treta d’uns recursos previs i que és de naturalesa ecumènica i d’àmbit mundial. A més, porta cinc anys en marxa. La iniciativa no pertany a una parròquia concreta, sinó que és més global.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 29 de setembre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!