En poques dècades hem vist desaparèixer de la majoria de llars qualsevol simbologia religiosa, avui només present en les de devots practicants o en cases antigues que les han mantingut.
Avui no hi ha cap placa amb la imatge del Sagrat Cor penjada a la porta d’entrada d’una casa, ni una majòlica al rebedor amb la llegenda Ave Maria o Déu vos guardi. Fa uns anys era habitual tenir al menjador una representació del Sant Sopar, generalment una talla de fusta en relleu, o una taula pintada, amb Jesús envoltat dels Apòstols o, al capçal del llit, un Sant Cristque potser la padrina o un amic de confiança havien regalat al matrimoni en el seu casament.
De fet, en la primera comunió era habitual que algú ens regalés un aplic amb una marededéu a les nenes, o un Sagrat Cor als nens, que es col·locava a la paret del capçal del llit. A totes les cases hi havia alguna imatge d’un sant o santa, potser d’una Mare de Déu a la qual es professava especial devoció.
En temps pretèrits els immensament rics i la noblesa, a la ruralia o a ciutat, procuraven tenir capella pròpia a casa, i si podien sacerdot inclòs, o, si no, un simple oratori en un racó on fer oració en privat, cosa impensable per a la resta de famílies.
Capella ve de capa, del tros de la capa que sant Martí va donar a un pobre. Les capelles de visita domiciliària, també conegudes com a almoiners, es remunten segons les més antigues referències al segle XV, però la documentació també prova que no es van estendre fins al segle XIX.
Són capses de fusta, amb nansa per al transport a manera de maleta, portes i un receptacle per almoines. Obertes les portes, a l’interior hi ha la imatge d’un sant o santa, potser Mare de Déu, el Sagrat Cor o la Sagrada Família. Les passen de casa en casa, on les tenen per un temps determinat, formant una cadena de fidels.
Aquesta devoció popular, com les beneiteres a les cases, contenint aigua beneïda, pràcticament ha desaparegut. Alguna parròquia manté les capelletes de manera força reduïda gràcies a la constància femenina, com en el cas de les zeladores de la Sagrada Família, grup de la parròquia de Sant Josep Manyanet, a Barcelona, que fins i tot ha organitzat petites exposicions de capelles portàtils de diverses èpoques.
Avui aquestes capelles són cobejades per alguns col·leccionistes. Els antiquaris n’ofereixen des de modernes fetes en sèrie, a preus raonables, fins a veritables joies demanant-ne fortunes, perquè la veritat és que algunes capelletes realitzades per encàrrec exclusiu per veritables artistes són notables obres d’art.