Coincidint amb la Mare de Déu del Carme, el 16 de juliol, l’Església celebra el Dia de la gent del mar amb el lema “Donen molt, mereixen més”.
El bisbe promotor de l’Apostolat del mar, Mons. Luis Quinteiro, recorda que el món de la pesca, la marina mercant amb el transport de mercaderies o el trànsit de passatgers avalen el treball de la gent del mar, “que proporciona molt de benestar a la població mundial”.
Mons. Quinteiro es pregunta quina mena de protecció es dona a aquests professionals i remarca que la resposta la trobem en els convenis internacionals, “instruments molt importants que ajuden al benestar de la gent del mar.”
Amb tot, lamenta que d’una banda “busquen garantir un mínim” i de l’altra, “en la pràctica, la seva aplicació no sempre és la més adequada”.
El també bisbe de Tui-Vigo denuncia que l’exigència del treball en el mar molts cops és perillós, amb jornades llargues i ritmes de feina cada vegada més estressants. I considera que se’ls valora poc.
LUIS QUINTEIRO, promotor de l’Apostolat del Mar
“La gent del mar mereix més atenció, seguretat física i laboral, una acollida humana quan arriben a port”
Segons Mons. Quinteiro, la globalització, la proliferació de vaixells sota bandera de conveniència, l’entrada massiva de mariners i pescadors de països en via de desenvolupament, han portat “un retrocés general de les condicions laborals de la gent del mar”.
Per això, demana retre un homenatge a la gent del mar, que encara pateix les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. El prelat demana fer una breu reflexió sobre la vulnerabilitat de la gent del mar i com necessiten assistència i ajuda per sortir de l’aïllament que molt sovint pateixen.
El bisbe Quinteiro posa en valor que als ports hi hagi servei d’assistència a les tripulacions i es vetlli per les seves necessitats humanes i per la seva dignitat.