L’Observatori Blanquerna de Comunciació, Religió i Cultura ha començat el divendres 15 de novembre parlant del Sagrat Cor de Jesús i, en concret, de la quarta encíclica del papa Francesc Dilexit nos, en el marc dels 350 anys de la primera manifestació del Sagrat de Jesús a santa Margarita Maria Alacoque.

Ha estat durant un webinar en què s’ha parlat de l’encíclica Dilexit nos des de tres perspectives: la filosòfica, amb Francesc Torralba, director de la Càtedra Ethos; l’enginyeria, amb Rosa Maria Alsina, directora de Recerca i Innovació de la Salle, i la comunicativa, amb Miriam Diez, directora de l’Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, i moderats per Daniel Esparza, membre de l’Observatori.

A partir de les reflexions desgranades, podem confegir que Dilexit nos s’emmarca en la devoció al Sagrat Cor de Jesús però, en darrer terme, el que vol és donar resposta al gran interrogant d’avui dia i que té a veure amb què ens fa humans i, per tant, què ens separa de les màquines i de la tecnologia.

“El papa Francesc li dona a la paraula cor un significat que transcendeix el caràcter biològic i així evita la caiguda tant en el materialisme com en l’espiritualisme”, ha remarcat Francesc Torralba. “Això li permet entrar en aquest diàleg tan apassionant entre intel·ligència artificial i ésser humà, perquè el cor és la categoria profundament i exclusivament humana.”

FRANCESC TORRALBA

“El papa Francesc li dona a la paraula cor un significat que transcendeix el caràcter biològic”

“Estem dominats pels ritmes i el soroll de la tecnologia”, afirma Francesc en l’encíclica. I, en aquest sentit, Rosa Maria Alsina ha destacat que “el papa Francesc ens recorda que no és tan complicat marcar el límit per distingir entre allò que som i allò que és accessori”.

I Miriam Diez, des del punt de vista comunicatiu, ha expressat que, amb aquesta encíclica, Francesc ha estat molt murri: “El papa Francesc té un seguit de catòlics molt revoltats que el titllen de massa social i populista. Doncs bé, en aquesta encíclica parla de la devoció del Sagrat Cor però ho fa justament per interpel·lar-nos a actuar davant dels grans problemes socials com el canvi climàtic o el repte migratori.”

En aquesta nova encíclica, que s’emmarca en el final del Sínode sobre la Sinodalitat i l’inici del Jubileu de l’Esperança, Francesc reitera la vinculació entre acció i contemplació. “Contra la temptació d’emmurallar-nos i aïllar-nos del món, a partir d’una espiritualitat hermètica, narcisita i autoreferencial, el cor de Crist ens impulsa a sortir, a donar-nos i a trobar-nos. És, per tant, una nova crida a ser Església en sortida”, ha afirmat Torralba.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!