La Universitat Abat Oliba CEU ha investit com a doctors honoris causa el president de la Cambra de Comerç d’Espanya i president d’honor de Freixenet, José Luis Bonet Ferrer, i el ponent de la Constitució espanyola i president honor del despatx Roca Junyent, Miquel Roca Junyent.

La UAO CEU ha volgut atorgar-los la màxima consideració acadèmica que pot donar una universitat. En el cas de Bonet, la decisió es fonamenta en els seus mèrits en el camp de l’Economia, l’Empresa i el Comerç. Bonet Ferrer presideix des de fa deu anys la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació d’Espanya.

Pel que fa a Roca Junyent, s’ha volgut posar en relleu la seva valuosa contribució en l’àmbit del Dret, la Filosofia Moral i la Ciència Política. En relació amb aquest últim aspecte, destaca per ser un dels set ponents de la Constitució Espanyola (1978) i per haver integrat la Comissió que va redactar l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (1979).

La investidura com a doctors honoris causa de Bonet i Roca es produeix en el context de la celebració dels cinquanta anys d’existència de l’Abat Oliba CEU com a institució universitària.

Alimentària: internacionalització i innovació

En el discurs d’acceptació, el president de la Cambra de Comerç d’Espanya, José Luis Bonet, ha recalcat la importància de les fires i les Cambres, com a institucions públiques la base de les quals són els empresaris i directius, en les quals s’exemplifica el valor de la cooperació públic-privada i el paper de la qual per a la promoció econòmica i el desenvolupament del país és determinant.

Bonet s’ha referint a la fira internacional d’alimentació de la Fira de Barcelona com “un èxit que és de Barcelona, Catalunya i Espanya, i del seu sector agroalimentari que és un sector guanyador en el món”.

La reflexió sobre el paper que el Dret ha de tenir en la societat ha presidit el parlament de Miquel Roca. En un context acadèmic, ha parlat de la necessitat “d’explicar el Dret”, perquè “ignorar què són els drets i llibertats que el nostre ordenament proclama convida a no respectar-los”. També perquè “només des del coneixement dels mateixos drets és possible comprendre per què cal respectar els dels altres”. Segons ha defensat, la societat en conjunt ha de prendre consciència del valor de la defensa i preservació del Dret. Quan aquest valor es “minimitza o banalitza”, la Història mostra que “la discòrdia i la confrontació estan servits”.

Aquestes idees connectaven de manera natural amb una part fonamental de la biografia de Roca, que és la seva condició de ponent de la Constitució Espanyola, raó per la qual “m’heu anomenat aquí”. “Em sento molt honrat per aquesta associació, i més en un moment en el qual em sembla molt oportú reiterar la defensa de la Constitució i els seus valors”, ha proclamat.

Uns valors als quals s’ha confessat “addicte” i que es condensen en la noció de consens, expressat en la voluntat “per acordar i discrepar”. Es tractava “no únicament de respectar la diferència sinó de fer-la possible”. Fins i tot avui, quan se senten veus que “plantegen nous objectius que conviuen malament amb els valors que, entre tots, consagrem en 1978”, cal recordar que “són precisament aquests valors els que emparen l’expressió lliure d’aquests objectius”.

La de Roca ha estat una reivindicació d’aquell país que va aprendre a viure amb llibertat i respecte, en un moment, com l’actual, en el qual hi ha dies que “ens fan creure que tornarem a deixar-nos temptar per la genètica de la confrontació i la discòrdia”.

Dos homes clau en la vida pública

El catedràtic d’Economia Aplicada de la UAO CEU i rector honorari d’aquesta universitat, Juan Corona, ha presentat els mèrits de Bonet Ferrer per ser investit com a doctor honoris causa. En el seu laudatio s’ha referit al vessant acadèmic i empresarial de Bonet i a una vocació de servei que intensament desenvolupa des de la seva posició com a president de la Cambra de Comerç d’Espanya.

La laudatio de Roca Junyent ha estat a càrrec del catedràtic de Dret Penal i també rector honorari de la UAO CEU, Carlos Pérez del Valle. De Roca ha destacat la seva proximitat, gairebé genètica, a l’àmbit polític i la inclinació a la seva condició de jurista, faceta que va marcar la seva manera d’actuar en la vida pública. Així va succeir quan, comptant només 37 anys, va formar part de la ponència de la Constitució, on es va conduir com “un jurista convençut de la missió prevalent del Dret”.

La cerimònia ha conclòs amb les intervencions del rector de la UAO CEU, Rafael Rodríguez-Ponga, i del gran canceller de la UAO CEU i president del grup educatiu CEU, Alfonso Bullón de Mendoza. Aquest últim ha destacat el “paper decisiu de Roca” com a “garant dels nostres drets i llibertats fonamentals” i la contribució de Bonet, que al capdavant de la Cambra de Comerç defensa “els interessos de les nostres empreses en l’àmbit internacional”.

En una línia semblant, el rector Rodríguez-Ponga ha assenyalat que aquests doctorats honoris causa representen també un reconeixement “a una generació que es va conduir cap a un projecte col·lectiu de pau i convivència”. I ha animat a prendre com a exemple a aquella societat espanyola de la Transició: “Podem construir nous consensos, seguim el seu exemple.”

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!