Deia el teòleg Karl Rahner que quan s’estudia Mariologia no s’estudia només Maria, sinó també el que els homes pensen de les dones. Aquesta reflexió ve a tomb del número d’aquesta setmana en què abordem el dogma de la Immaculada Concepció, quan justament se celebren 170 anys de la seva promulgació.
Un dogma que, segons Núria Caum, professora de Mariologia de la Facultat de Teologia de Catalunya, hauria de presentar-se de forma inclusiva, en el sentit que la Immaculada Concepció no sigui aquella imatge allunyada de la comunitat cristiana, tal com l’art l’ha mostrada, sinó un referent de vida quotidiana per als homes i les dones de tots els temps.
En aquest sentit, Caum convida a potenciar l’acció de la Gràcia de Déu en Maria, més que no pas el fet que hagi estat preservada del pecat original. Perquè encara que en el fons és el mateix, pot ser una imatge més entenedora i una aproximació més positiva avui dia.
Durant l’Àngelus de la Immaculada Concepció del 2022, el papa Francesc aprofundia en aquesta imatge: “Nosaltres parlem tant del pecat original, però també hem rebut una gràcia original, de la qual sovint no som conscients. De què es tracta? Què és aquesta gràcia original? Es tracta d’allò que vam rebre el dia del nostre Baptisme, per això és bo que ho recordem, i també que ho celebrem!”
Així doncs, la Immaculada Concepció ens recorda que també nosaltres som guiats i transformats per Déu per respondre a la missió que tenim encomanada i per no cedir a l’atracció del mal.