L’inici de curs als centres i clubs d’esplai és una nova aventura, un nou repte per acompanyar infants i joves i una nova oportunitat educativa per a l’ens i tota la comunitat parroquial.

Seguit de l’estiu, una època de l’any en que els esplais organitzen casals, colònies, campaments o rutes, els equips voluntaris de monitors es plantegen noves activitats pel curs ordinari, plantejant nous centres d’interès amb gimcanes, tallers, pregàries, danses, sortides…, Tot dissenyat amb uns objectius pedagògics, que vetllen per l’educació en el lleure i una transformació social basada en els valors de l’humanisme cristià.

La feina que fan els monitors i monitores cada setembre, passat l’estiu, és veritablement lloable, es reuneixen amb rigor i a contrarellotge per organitzar un nou curs d’esplai, revisant el projecte educatiu de l’entitat, valorant nous objectius i estructurant el nou calendari de curs, per tal de convocar les famílies i que aquestes, puguin un nou any, inscriure als seus fills a l’Esplai!

Però l’inici de curs, també compta amb un altre element, la benvinguda dels joves que eren participants de les activitats d’esplai i que avui, ja són monitors; alguns han participat del curs de premonitoratge del mateix esplai i d’altres també, preveuen participar dels cursos formatius per adquirir el coneixement i la titulació de dirigent d’activitats juvenils. Sigui com sigui, l’equip es renova i sempre es rep amb els braços oberts a tothom qui s’afegeix a l’aventura d’educar en el lleure.

Amb tot això, continuant amb la benvinguda, els centres i clubs d’esplai parroquials, comptem amb un afegit; uns mesos abans de l’inici de curs, l’Arquebisbat corresponent comunica els nomenaments parroquials pel nou curs pastoral, assignant així si s’escau, un nou prevere o diaca a cadascuna de les parròquies.

 L’inici de curs esdevé l’oportunitat idònia perquè els responsables de l’esplai o tot l’equip de monitores i monitors, acompanyi al nou prevere i presenti l’activitat ordinària de l’esplai i dels altres grups i activitat de la parròquia, conjuntament amb el consell parroquial. En clau d’acollida, es pot celebrar un àpat informal als locals de l’esplai, organitzar un espai que permeti presentar la proposta educativa, les comissions de treball o fins i tot, convidar-lo a participar en les activitats programadesi sobretot, poder entregar-li un foulard de l’Esplai com a element d’identitat.

El rector, prevere o diaca, junt amb els seminaristes, arriben a comunitats parroquials formades, vives i amb una història ben forjada a la parròquia local, és per això que forma part del nostre deure com a part de la comunitat, acollir-los i presentar la seva activitat des del testimoniatge.

Els preveres nouvinguts ben segur agraeixen aquesta acollida personalitzada, tot i que cal fer esment, que aquesta presentació, acollida i bon fer, també pot ser acompanyada des del mateix Arquebisbat de referència, i essent aquest, el promotor d’un missatge d’encomanar l’inici de curs des de la parròquia. La senzilla pràctica d’elaborar un missatge general des de la Parròquia, als diferents grups i activitats parroquials, desitjant un molt bon inici de curs a l’Esplai, la Catequesi, el Banc d’Aliments o els Equips de Matrimonis, entre totes les altres activitats parroquials, o fins i tot, celebrar una eucaristia amb motiu de pregària per aquest nou curs i camí comunitari, pot ser una llavor sembrada que per a moltes realitats locals germinarà i donarà fruit a la comunitat.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!