Aquest 12 de setembre s’han complert divuit anys d’ençà que Agustí Cortés va començar el ministeri com a primer bisbe de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat. El prelat, nascut a València i aleshores bisbe d’Eivissa, es posava al capdavant d’una de les dues noves diòcesis, juntament amb Terrassa, nascudes arran de la desmembració de l’arquebisbat de Barcelona, l’any 2004.
El bisbat de Sant Feliu inclou les comarques del Garraf i el Penedès, així com bona part del Baix Llobregat i poblacions de l’Anoia i del Vallès Occidental. S’hi engloba el santuari i monestir de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya i de la diòcesi. La Mare de Déu de la Mercè és la patrona de la Província Eclesiàstica de Barcelona.
“Em sento molt agraït per aquests divuit anys”, ha manifestat el bisbe Agustí en declaracions al programa Sense distància, de Ràdio Estel, dirigit i presentat per Ignasi Miranda. “Tot i que és difícil fer balanç de 18 anys, dono moltes gràcies a Déu per aquesta aventura de l’Esperit.”
Calia crear noves estructures diocesanes, mentre que d’altres, com la formació dels seminaristes, es mantenien a la diòcesi mare, però per al bisbe Agustí Cortés el que era una prioritat era crear consciència diocesana. “Nosaltres som hereus de la fe que hi havia en aquest territori”, exposa. “L’únic que faltava era una consciència diocesana, aquest era el nostre anhel i objectiu, en el sentit que érem la mateixa Església però amb un referent i un marc diferents, pel fet de constituir una Església particular nova.”
Un treball que ara s’ha vist reforçat amb el camí sinodal que ha emprès l’Església catòlica en les seves fases diocesana i universal. De fet, el diumenge 18 de setembre, a les sis de la tarda, el bisbe Agustí presideix l’eucaristia des de la Sagrada Família. S’aprofitarà aquest acte per parlar i posar en comú tot el treball diocesà del Sínode realitzat d’ençà que es va iniciar l’octubre del 2021. També s’indicaran les línies d’actuació que poden ajudar al fet que la diòcesi creixi sinodalment i que pugui continuar caminant endavant.
Tal com ha destacat el bisbe Agustí, “el Sínode afavoreix la consciència eclesial, que sempre és necessària”. En aquest sentit, “el fet de ser-ne conscients, de celebrar l’eucaristia amb motiu de l’aportació específica de la diòcesi de Sant Feliu al Sínode fa créixer també aquesta consciència diocesana”. A més, en un marc com és el de la basílica de la Sagrada Família, que “les tres diòcesis antigues de Barcelona tenen com un referent”.
El bisbe Agustí Cortés, a qui l’any 2013 li va ser diagnosticat un mieloma múltiple, farà 75 anys el proper 23 d’octubre i, per tant, tal com preveu el Codi de Dret Canònic, presentarà la renúncia al càrrec.
Pel que fa als objectius a curt i mitjà termini, destaca, d’una banda, “el fet de remuntar el bon esperit, l’esperança i la il·lusió de la gent després del cop que hem rebut a causa del Covid” i, de l’altra, la necessitat d’“aprofitar l’embranzida del Sínode per créixer en participació i en consciència de Poble de Déu actiu i protagonista de la seva pròpia història”.