Ragai Guirguis, laic de la comunitat copta a Catalunya, Jordi Verdaguer, advocat i president de Barcelona amb Síria, i Dani Vilaró¸ portaveu d’Amnistia Internacional a Catalunya, han analitzat aquest dimecres la situació actual d’Egipte en el programa El Mirador de l’actualitat. Guirguis ha destacat que “milions d’egipcis estan esperant que es compleixin les promeses fetes l’actual president Al Sisi i que no s’han acabat de materialitzar aquests últims 4 anys, en què s’havien anunciat projectes que van costar molts diners i que han carregat l’economia del país”. En aquesta línia, ha recordat que “molts economistes d’Egipte volen resultats a curt termini”. Pel que fa a la convivència interreligiosa i social, ha comentat que, “des de fa molts anys, Egipte està acostumat a un conflicte que sempre hi és, a partir de la història dels martiris del principi del cristianisme al país”. Ragai ha dit que, “des del 2011, els coptes pensen dues vegades abans d’actuar, perquè són més conscients que no convé entrar en la dinàmica de la baralla i l’enfrontament”.
Dani Vilaró ha explicat que “la situació de persecució que viuen els coptes a Egipte és una preocupació per a Amnistia Internacional, perquè són una minoria maltractada que veu vulnerat el seu dret principal a la llibertat religiosa, especialment ara amb uns atacs sectaris lamentables”. Ha recordat que “els responsables dels crims contra aquests cristians han de ser jutjats i les víctimes, reparades, cosa que no s’ha fet aquests anys, un fet que cal retreure al president Al Sisi, que no ha protegit prou els coptes”. D’altra banda, el portaveu d’Amnistia ha destacat que “preocupa l’autoritarisme que practica el govern d’Al Sisi, per exemple amb l’augment de les condemnes a mort, encara que no s’apliquin, en un 70 per cent en poc més d’un any”. Sobre les eleccions, ha lamentat que, “uns mesos abans dels comicis, es va prohibir que es presentés un candidat opositor, l’excap de l’exèrcit Sami Anan, en una maniobra poc neta, un atemptat contra el dret a la participació política i la llibertat d’expressió d’aquesta persona, a més amb una detenció”.
Per la seva banda, Jordi Verdaguer ha comentat que “de vegades els canvis, com ara el d’Egipte, acaben sent a pitjor i sovint mostren el patiment de la població més donat per les influències externes, en un clima de guerra entre potències reflectit en els governs, una dinàmica que desestabilitza perquè fa passar de manca de drets humans a problemàtiques fins i tot encara pitjors”. En un altre moment, ha admès que “des d’aquí no podem jutjar els països del Pròxim Orient com els d’Europa, perquè la mentalitat és totalment diferent, com també els processos electorals en un país on la gent sobretot vol viure en pau i tranquil·litat i que no hi hagi guerra”. Tant Verdaguer com Vilaró han coincidit a l’hora de comprendre que “a Egipte la gent té por de veure reproduït un escenari com el de Síria, motiu pel qual la seva prioritat és no remoure massa les coses i viure en una mínima pau, sense veure perjudicats la pròpia casa o el negoci”.
En el programa ‘El Mirador de l’actualitat‘, hem conversat aquest dimecres sobre l’Egipte del present i del futur, després de la reelecció d’Abdelfatà Al Sisi, en uns comicis amb una abstenció elevada però en els quals l’actual president ha sortit reforçat, gràcies al suport del 97 per cent dels electors. La situació de convivència i d’equilibris socials en un país castigat els últims anys pel terrorisme d’inspiració islamista, especialment dur amb els cristians coptes i amb els dubtes sobre el paper dels Germans Musulmans, han estat altres punts del diàleg.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 11 d’abril.