La Fundació Foessa de Càritas elabora des del 1966 informessobre l’exclusió i desenvolupament social a Espanya. El 12 de juny es vapresentar a Madrid el vuitè informe Foessa, que situa en el 18,4% la poblacióespanyola que es troba en situació d’exclusió social. Doncs bé, per primeravegada a la història Càritas Catalunya ha pogut presentar la mateixaradiografia però corresponent a Catalunya. La conclusió és que el 19,3% delscatalans estan en situació d’exclusió social i que, a diferència de la resta del’Estat espanyol, a Catalunya augmenta la pobresa severa des de l’any 2013.«L’exclusió social avança i posa de manifest la desigualtat intergeneracional»,afirma Francesc Roig, president de Càritas Catalunya.
L’informe es presenta avui a la seu de Càritas Catalunya ambla participació del cardenal Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, responsablede la pastoral social de la Conferència Episcopal Tarraconense i bisbe delegatde la Tarraconense a Càritas Catalunya; Francesc Roig, president de CàritasCatalunya; Raúl Flores, cap de l’Equip d’Estudis de Càritas Espanyola; MíriamFeu, representant de la Comissió d’Acció Social de Càritas Catalunya, i AnnaRoig, representant de la Comissió de Comunicació de Càritas Catalunya.
Com ja s’havia fet notar en l’informe en l’àmbit espanyol,també a Catalunya es nota una certa fatiga de la solidaritat. «Més del 50% dela població expressa que ara ajudaria menys que deu anys enrere», constataFrancesc Roig, si bé matisa que «continuem sent un dels països on hi ha unnombre més gran de ciutadans que pensa que les ajudes socials no fan dependentsles persones».
Com es va constatant en totes les memòries de Càritas, lacrisi econòmica no va afectar tothom de la mateixa manera, sinó que va impactarde forma més intensa a les llars més vulnerables. Per tant, la recuperacióeconòmica tampoc no repercuteix en tots els grups socials de la mateixa manera.