La llibertat religiosa en el món agonitza. Aquest dret humà no existeix en un de cada tres països (31%), a 61 dels 196 que hi ha. Això suposa que gairebé 4.900 milions de persones, el 62% de la població mundial viu en països amb violacions greus a la llibertat religiosa.
Ho constata l’Informe de Llibertat Religiosa en el Món 2023 (ILR 2023) d’Ajuda a l’Església Necessitada, que també revela que la persecució per causa de la fe s’ha aguditzat i ha augmentat la impunitat.
A 61 països la discriminació i la persecució són clarament evidents i a 49 d’ells és el mateix govern el qui persegueix o assassina els fidels amb escassa o nul·la resposta per part de la comunitat internacional.
L’editora en cap de l’informe, Marcela Szymanski, ha assegurat en la presentació de l’estudi que augmenta la preocupació per la llibertat religiosa perquè “els països que miraven pel benestar dels drets humans, ara miren cap a una altra banda”.
Segons el mapa elaborat a l’ILR 2023, 28 estats integren la llista dels països on hi ha persecució religiosa, els més perillosos del món per practicar la fe lliurement. En 33 hi ha discriminació, amb un empitjorament clar de la situació en 13.
Cada edició de l’ILR alarma sobre el soscavament d’aquest dret fonamental: en 47 dels països categoritzats la llibertat religiosa ha empitjorat i només en 9 ha millorat
Una de les conclusions principals de l’informe d’ACN destaca que les comunitats religioses minoritàries cada vegada estan més asfixiades amb el perill, en molts casos, de la seva extinció.
Aquesta situació es produeix per la combinació d’atemptats terroristes, atacs al seu patrimoni cultural i símbols religiosos, proliferació del lleis anticonversió i restriccions financeres.
Com a aspectes positius pel que fa a la llibertat religiosa cal destacar l’augment de les iniciatives de diàleg interreligiós, així com la tornada a les celebracions religioses populars després dels confinaments pel Covid i les restriccions del culte.
El director d’ACN Espanya, Javier Menéndez Ros, destaca que rere cada xifra “hi ha rostres i persones que pateixen fins a la mort i l’extermini”, i subratlla que “un cop més el cristianisme és la religió més perseguida i discriminada a més països del món”.