Josep Maria Turull ha explicat aquest dimecres, des del programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, el que són les diverses iniciatives diocesanes de Barcelona en el marc de l’Any de Sant Josep. Una és el Camí de Sant Josep, entre Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Mataró. El director del Secretariat de Turisme, Pelegrinatges i Santuaris de l’arxidiòcesi ha destacat que aquest camí “s’inspira en altres grans camins, dels quals el més conegut és el de Sant Jaume i més recentment el de Sant Ignasi de Loiola”. Turull ha dit que “es vol oferir un mitjà de creixement en la devoció a Sant Josep i aprofitar-la, des de la seva manifestació en moltes parròquies, amb una invitació perquè cadascú pugui fer un pelegrinatge almenys a 7 d’aquests llocs”. Igualment ha explicat que “es fa una meditació a partir dels 7 dolors i goigs de Sant Josep”. El també rector de la Basílica de la Sagrada Família ha subratllat que “és un camí que cadascú pot fer al seu ritme i de la manera que li va millor”, i que “es tracta d’organitzar-se, en hores diverses i freqüències mensuals o altres i d’aprofitar la riquesa de cada lloc de l’arxidiòcesi”.
Turull ha dit que “el Joc de Sant Josep és un senzill material que s’ha ofert a l’extra del Full Dominical de diumenge 2 de maig, perquè es retallin les imatges que hi ha al peu i col·locar-les cadascuna en una de les esglésies que hi ha representades”. Ha comentat també que, “un cop completat el joc, es tracta de fer una arribar fotografia a l’adreça electrònica anydesantjosep@arqbcn.cat per rebre com a retorn una estampa de Sant Josep pròpia d’aquest any”. El director del Secretariat de Turisme ha assegurat que “aquest Camí de Sant Josep està pensat per al turisme que és més de proximitat, de l’arxidiòcesi de Barcelona i també de les diòcesis veïnes, i és la manera de descobrir la pròpia diòcesi, ja que sovint manca l’estímul per fer-ho”. Josep Maria Turull ha elogiat sobretot el fet que “es poden redescobrir o conèixer parròquies de barris més humils o populars, per exemple a l’Hospitalet o a Nou Barris, i altres més notables com Sant Josep de Badalona, molt bonica i modernista, i altres més antigues com els Josepets de Gràcia o Santa Maria de Mataró, tot sense oblidar la Sagrada Família o la catedral, que són molt més conegudes”. Finalment ha destacat “la presència del gran santuari de Sant Josep de la Muntanya on, a més, s’acullen infants sense família i necessitats”.
Turull ha explicat que, “per participar en el Camí de Sant Josep, es pot anar a un dels punts de pelegrinatge, demanar la credencial i segellar aquell lloc concret, com es farà en els altres llocs on es vagi”. El prevere de l’arxidiòcesi de Barcelona ha assegurat que “el que ens ensenya Sant Josep en el món d’avui està molt ben descrit a la carta del Papa ‘Patris Corde’, on Francesc posa de manifest que aquesta devoció tan arrelada és ben actual perquè exalta el sentit de la humilitat, la discreció, el treball i la fidelitat a la voluntat de Déu, valors que ens poden fer ara un gran bé”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 26 de maig.