El Cicle d’Orgue de la Catedral de Barcelona ha presentat el 15 d’octubre la seva 35ena edició davant dels mitjans de comunicació. “Tot i que aquesta iniciativa cultural representa un gran esforç de tot tipus (organitzatiu, artístic, econòmic…), es veu recompensada per la resposta tan notable per part del públic”, va afirmar Mn. Santiago Bueno, degà del Capítol de la Catedral de Barcelona i prefecte de música.

Aquest Cicle està consolidat a la ciutat de Barcelona i és referència en el món musical de casa nostra. Un any més oferirà vuit concerts que es duran a terme cada tercer dimecres de mes, entre l’octubre del 2024 i el maig del 2025, a la seu barcelonina. Tindran lloc a les 20.00, llevat del concert del 19 de març del 2025, que serà a les 20.30. L’entrada és lliure amb una aportació voluntària. A banda, per commemorar els trenta-cinc anys de vida, hi ha previst que duguin a terme diverses activitats al voltant de l’àmbit de l’orgue.

L’organista Juan de la Rubia, director artístic del Cicle d’Orgue de la Catedral de Barcelona, ha explicat que “el Cicle ha passat per diferents etapes, molt importants totes elles per al seu desenvolupament”. Com cada any, els concerts comptaran amb organistes de renom de diverses procedències i generacions. “Cadascun dels músics —ha afegit— farà que l’orgue soni diferent en cada actuació. Intentarem que la programació sigui el més variada possible.”

“Sens dubte, el protagonista principal del Cicle és l’orgue de la catedral de Barcelona”, ha destacat Mn. Bueno. Aquest orgue és un dels més importants de Catalunya. Va ser construït al segle XVI i, després de diverses reformes, va ser restaurat l’any 1994 per l’orguener Gabriel Blancafort. Té 57 registres repartits en quatre teclats i pedal. Gràcies a la seva mida i les seves possibilitats, permet la interpretació de repertori de diferents èpoques i estils, tots ells presents en aquest cicle d’orgue.

“Els orgues evolucionen amb el pas del temps i són un reflex de les necessitats musicals dins de la litúrgia”, va expressar Juan de la Rubia.

Avui, dimecres 16 d’octubre, a les 20.00, Olivier Houette, organista de la catedral de Poitiers (França) des de fa vint-i-quatre anys, obrirà la primera sessió del Cicle. El programa inclourà obres de Bach, Fauré, Bartók, Buxtehude, Matter i Mozart. Llicenciat en musicologia per la Sorbona, Houette va ser l’encarregat enguany de tocar unes peces a l’orgue de la catedral de Barcelona durant la presentació del Cicle a la premsa.

Els propers concerts seran els següents:

—El 20 de novembre, a càrrec d’Ana Aguado, professora d’Orgue del Conservatori de Palència.

—El 18 de desembre, Arturo Barba, catedràtic del Conservatori Superior de Música de València, interpretarà diverses peces organístiques de temàtica nadalenca.

—El 15 de gener del 2025, serà el torn de Mikel Ansola, organista de la Petruskirche de Stuttgart i guanyador del Concurs d’Orgue de Burgos.

—El 19 de febrer, Miquel González, a l’orgue, i Helio Garcia, a la trompeta, professors al Conservatori Municipal de Música de Lleida, seran els artífexs d’aquest concert.

—El 19 de març, a càrrec de Nathan Laube, professor d’orgue a la Universitat de Eastman-Rochester (Nova York). Gràcies a la col·laboració amb el Centre Nacional de Difusió Musical, de Madrid, aquest concert està inclòs dins del cicle “L’Orgue a les Catedrals”.

—El 16 d’abril, Pilar Cabrera, organista de la catedral de Valladolid, interpretarà un repertori molt variat, des de música barroca fins a música contemporània.

—El 21 de maig tindrà lloc el darrer concert gràcies a la mestria de Javier Artigas, catedràtic d’orgue del Conservatori Superior de Múrcia.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!