El Consell de Cardenals, també conegut com el C9, va reflexionar el 17 i 18 de juny a la Casa Santa Marta, sobre el paper de la dona a l’Església a partir de les paraules de tres dones. Segons informa l’Oficina de Premsa de la Santa Seu, juntament al Sant Pare hi van estar presents els purpurats que integren l’organisme i el secretari del Consell, Mons. Marco Mellino.
La primera jornada es va obrir amb una introducció de la germana Linda Pocher, a la qual van seguir les intervencions de Valentina Rotondi, professora a l’Escola Universitària Professional de Lugano i investigadora a la Universitat d’Oxford, i de Donata Horak, professora de Dret Canònic a l’Estudi Teològic Alberoni de Piacenza, afiliat a la Universitat Pontifícia Angelicum.
La professora Rotondi va destacar una visió de l’economia com a cura i bona gestió en el context d’una profunda relació intergeneracional, mentre que Donata Horak va assenyalar diverses antinòmies, com justícia i misericòrdia, poder consultiu i poder deliberatiu, principi jeràrquic i eclesiologia de comunió, democratització i model monàrquic, en el context d’una reflexió més àmplia sobre el Dret Canònic.
El segon dia, l’intercanvi va continuar amb els informes del cardenal Sean Patrick O’Malley sobre les perspectives obertes pels treballs de la Comissió per a la Protecció de Menors en Matèria de Salvaguarda, i del cardenal Oswald Gracias, que va aprofundir en l’activitat i la manera de treballar de les Conferències Episcopals. Finalment, es va dedicar un espai a les situacions de les diferents zones del món de les quals procedeixen els cardenals del Consell, amb una atenció especial als conflictes actuals.
La propera reunió del Consell es durà a terme el desembre del 2024.
El cardenal arquebisbe de Kinshasa, Fridolin Ambongo Besungu, va afirmar que “aquí, a les esglésies, més de la meitat de les persones que participen a les celebracions són dones”, però quan veiem les responsabilitats que tenen, “són poques”. Després d’aquestes reunions, constata, s’ha palesat que aquestes responsabilitats han de créixer, però, puntualitza, no en un sentit “militant”, sinó únicament perquè, com diu el Papa, “l’Església és dona” i hi ha una “maternitat” que ha de ser valorada entre la comunitat eclesial.
El cardenal Oswald Gracias, arquebisbe metropolità de Bombai, coincideix en la importància d’un paper que cal incrementar. “Vinc de l’Índia i en algunes zones les dones tenen poca importància, són de ‘segona classe’, i per això l’Església està treballant” per donar-los “la posició adient a la família, a la societat, a la política”. A l’Església, en el mateix Dret Canònic “hi ha moltes possibilitats” per a un perfil de lideratge femení a l’Església.