La credibilitat de l’anunci de l’Evangeli va unit al nostre compromís cristià. Amb aquestes paraules el papa Francesc encapçala la seva reflexió sobre el diàleg ecumènic, és a dir, entre els cristians de les diferents confessions. La seva arrel està en Jesús, en la seva petició d’unitat al Pare quan li demana “que tots siguin u” (Jn 17,21). D’aquesta voluntat de Jesús neix el compromís de treballar per la unitat entre tots els qui creiem en ell i la credibilitat de l’anunci cristià. No ens feim creïbles quan estam dividits i quan són pocs els esforços per fer possible de cada dia més la unitat.
Estem en plena Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians. El text bíblic-evangèlic escollit per a aquesta setmana és el de la paràbola del bon samarità (Lc 10,25-37), text clau per definir l’actuació cristiana davant qualsevol necessitat, especialment quan algú és víctima de violència o incomprensió. L’exhortació que ens ve de la Paraula de Déu expressada en aquest text de l’Evangeli és “Estima el Senyor, el teu Déu, i estima els altres com a tu mateix” (Lc 10,27). El bon samarità va superar tots els obstacles i va posar l’amor per damunt de tot.
En el relat evangèlic hi estan contraposades les reaccions del sacerdot i el levita amb la del bon samarità. Davant del ferit despullat, apallissat i mig mort tenen una actuació diferent que ens interpel·la també a nosaltres perquè hi reflexionem i reaccionem. El sacerdot i el levita podien haver pensat: què ens pot passar a nosaltres si l’ajudem? En canvi, el bon samarità segurament va pensar: què li passarà a ell si jo no l’ajudo? L’alternativa està servida. Verifiquem quin és el programa del cristià.