Hem analitzar la crisi en el món de les oenagés pels casos d’escàndols sexuals i prostitució coneguts aquests últims dies, una situació que cal afrontar amb prudència i sense generalitzar. Cal recordar que, a més, Metges Sense Fronteres anuncia que ha rebut 146 denúncies o alertes l’any 2017, entre ells 40 ja identificades com a casos d’assetjament o abús. Davant aquests i altres casos, rebrota la necessitat de no generalitzar i d’aïllar els comportaments inadequats.
Francesc Mateu, director d’Òxfam Intermon Catalunya, Òscar Velasco, cap de Comunicació de Creu Roja Catalunya, i Joaquim Sabater, expert en polítiques socials i president de l’Observatori del Tercer Sector, han coincidit aquest dimecres, des del programa El Mirador de l’actualitat, en la idea que cal separar les males pràctiques d’algunes persones amb el conjunt de les oenagés. Mateu ha demanat “perdó perquè els fets d’Haití són inexcusables i produeixen vergonya” a Òxfam Intermón. Ha aclarit, això sí, que el que va passar amb la prostitució a Haití “va ser en una oficina que no era d’Òxfam Intermon, sinó d’Oxfam Anglaterra” i que “la situació d’allò que va passar, que va ser el 2011, s’ha corregit”.
Per la seva banda, Sabater ha recordat que, “davant aquests i altres casos, cal fer costat als dirigents de les entitats afectades, perquè el mal comportament d’algunes persones no pot enfonsar la feina feta”. Això sí, ha admès que “la confiança en les oenagés és més fràgil que en altres àmbits, perquè hi ha un alt grau de compromís, i costa molt poc de trencar, tot i que no es pot generalitzar”. Velasco ha comentat que “aquesta crisi és de sector i cal que tots n’aprenguin, a partir de la pregunta sobre la reputació de les entitats”. També ha assegurat que “la ciutadania sobretot demana mecanismes d’accés a canals de denúncia per investigar presumptes irregularitats” o males pràctiques.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimecres 21 de febrer.