Xabier Gómez García (Azkoitia, 1970) és el nou bisbe de Sant Feliu de Llobregat i la seva ordenació i inici de ministeri s’escaurà el 30 de novembre vinent a les 11, a la catedral de Sant Feliu. El sacerdot dominic, que els darrers quatre anys ha estat al capdavant del Departament de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola, parla català i té un fort lligam amb Catalunya després d’haver estat el prior del convent de Santa Caterina dels dominics del carrer Bailèn de Barcelona (2016-2018). Xabier Gómez té formació específica en Orientació i Mediació Familiar i Mediació Social Intercultural.

El 7 de febrer passat el vam entrevistar des del setmanari a l’església de Santa Anna, de Barcelona, on va participar en la taula rodona “Lliures de migrar: Drets Humans i Doctrina Social de l’Església”. “Les migracions són un signe dels temps i, per tant, un lloc teològic i pastoral on Déu hi és. I també són una mostra de l’estat de salut del nostre món i els seus models (econòmic, social, cultural…) i de la qualitat de l’humà”, va assegurar. “El mur més alt es construeix en el cor de les persones i és el primer a revisar”, va continuar Gómez, que va alertar que “el missatge de l’odi també s’està assentant en les comunitats parroquials, en el clergat… és una autèntica pandèmia. Cal desideologitzar la fe”; i també va mostrar la seva preocupació per la instrumentalització del fet migratori en les eleccions que s’havien de celebrar properament.

En la seva intervenció, fra Xabier va lamentar que la sortida de gent jove i emprenedora empobreix els països d’origen i es va fixar en l’increment de les arribades a les Canàries (amb gairebé 6.000 menors), una de les rutes més perilloses, per la situació bèl·lica o prebèl·lica a Mauritània i el Senegal. També va criticar el recentment aprovat pacte europeu sobre migracions i asil i va posar en valor la presència de l’Església a les fronteres on “acompanya, protegeix i denuncia”.

Xabier Gómez amb Mn. Joan Costa, delegat diocesà de la Pastoral Social i caritativa / Agustí Codinach.

Fra Xabier també ha estat promotor i coordinador de l’Observatori de Drets Humans Samba Martine, que es va posar en marxa pel Jubileu de la família dominicana del 2018. “L’Observatori ens ajuda moltíssim a tocar de peus a terra i pren el nom d’una dona de 34 anys originària de R.D. Congo que va morir al CIE d’Aluche per negligència mèdica”, relatava. Fra Xabier també indicava que “ els CIE erosionen la democràcia i només causen patiment a la gent. Amb la Doctrina Social de l’Església en mà, s’haurien de tancar. Nosaltres no ho podem fer, però recomanem buscar alternatives i tancar-los”.

El departament que dirigeix Gómez ha articulat el document “Comunitats acollidores i missioneres. Exhortació pastoral sobre la identitat i marc de la Pastoral amb migrants”, que la plenària de la Conferència Episcopal Espanyola va aprovar el març passat. El diàleg amb la cultura també és un altre vector de fra Xavier, que ha estat el director de l’espai O Lumen, per a les arts i la Paraula, que els dominics tenen a Madrid.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!