El dret al treball en perill per la pandèmia

Sota el lema “Ara més que mai: Treball Decent!”, la iniciativa Església pel Treball Decent (ETD) llança un manifest amb motiu del Primer de Maig on alerta com l’impacte de la pandèmia està debilitant el dret al treball i empobrint, precaritzant i descartant milions de treballadors, especialment dones i joves. Aquest deteriorament provoca que “el dret al treball estigui en risc, cosa que suposa que el pacte social entri en crisi i, amb això, la mateixa democràcia”.
Per a ETD, aquesta crisi posa de manifest la necessitat d’un canvi de sistema productiu, basat en treballs que aportin valor, subjectes d’unes condicions laborals dignes i on les persones siguin el centre. El treball s’ha de considerar una activitat humana que fa créixer la dignitat de cada persona i de les seves famílies, alhora que es participa en la cura del conjunt de la societat i del planeta.
El manifest denuncia la destrucció en el darrer any de milers de llocs de treball i que molts dels ERTO hagin acabat en acomiadaments. Les feines essencials tampoc no s’han vist reconegudes amb una millora de les condicions: “Les mesures de protecció social no han arribat a les persones que més ho necessiten, com tampoc ha passat amb el subsidi temporal previst per a les treballadores de la llar o l’ingrés mínim vital.”

Una altra de les conseqüències de la pandèmia és l’agreujament de les condicions de pobresa entre els migrants en situació administrativa irregular, on l’atur i l’economia informal són majoritaris.

Davant d’aquesta situació, ETD insta “ara més que mai a adoptar les mesures necessàries per aconseguir que el treball decent sigui una realitat accessible per a totes les persones, amb condicions que permetin mantenir una vida digna i una protecció social que arribi a totes les persones que ho necessiten”.
El manifest planteja algunes mesures urgents com són redefinir la idea del treball com a activitat humana i configurar noves polítiques, potenciar el treball amb drets i assegurança, garantir l’accés a mesures de protecció social, aconseguir el reconeixement social i laboral de les feines essencials, promoure un diàleg amb tota la comunitat política, social i institucional o impulsar la incorporació dels joves al mercat laboral.
ETD convida a celebrar el Primer de Maig amb gestos de pregària personal o comunitària, juntament amb “mobilitzacions dels balcons” per donar visibilitat a aquestes reivindicacions a les finestres de les cases.

Podeu llegir el manifest AQUÍ.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!