Fronteres físiques, barreres burocràtiques i mentalitats de la societat d’acollida són els principals obstacles que els migrants han de salvar quan inicien un procés migratori, sovint dolorós, complicat i incert, ja sigui per raons econòmiques, per violència en els països d’origen o motivades pel canvi climàtic. Una aproximació a aquests condicionants es va posar de manifest en la taula rodona “Lliures de migrar: Drets Humans i Doctrina Social de l’Església”, que s’ha fet aquest dimecres 7 de febrer a la parròquia de Santa Anna, de Barcelona, en el marc de les II Jornades de l’Església de Barcelona per la interacció entre cultures.
“Les migracions són un signe dels temps i, per tant, un lloc teològic i pastoral on Déu hi és. I també són una mostra de l’estat de salut del nostre món i els seus models (econòmic, social, cultural…) i de la qualitat de l’humà”, va assegurar el dominic Xabier Gómez, director de Migracions de la Conferència Episcopal Espanyola. “El mur més alt es construeix en el cor de les persones i és el primer a revisar”, va continuar Gómez que va alertar que “el missatge de l’odi també s’està assentant en les comunitats parroquials, en el clergat… és una autèntica pandèmia. Cal desideologitzar la fe”; i també va mostrar la seva preocupació per la instrumentalització del fet migratori en les conteses electorals properes.
En la seva intervenció, fra Xabier va lamentar que la sortida de gent jove i emprenedora empobreix els països d’origen i es va fixar en l’increment de les arribades a les Canàries (amb gairebé 6.000 menors), una de les rutes més perilloses, per la situació bèl·lica o prebèl·lica a Mauritània i el Senegal. També va criticar el recentment aprovat pacte europeu sobre migracions i asil i va posar en valor la presència de l’Església a les fronteres on “acompanya, protegeix i denuncia”. Segons va indicar, al març està previst que la plenària de la Conferència Episcopal Espanyola aprovi el document “Comunitats acollidores i missioneres. Exhortació pastoral sobre la identitat i marc de la Pastoral amb migrants”.
Joan Costa, delegat diocesà de la Pastoral Social i caritativa, va aportar la visió de la Doctrina Social de l’Església vers la mobilitat humana. “La dignitat de l’ésser humà és ser estimat per si mateix i la seva vocació és estimar gratuïtament”, va dir Mn. Costa, que va repassar diversos principis com el bé comú, la solidaritat o la subsidiarietat, presents en encícliques de Pau VI, Joan Pau II o Francesc.
Fátima i Mari, dues dones del Marroc i Colòmbia respectivament, van donar testimoni del seu procés migratori, les principals dificultats (habitatge, idioma, economia submergida, empadronament…) i les ajudes necessàries (referents a Càritas, Serveis Socials…). La taula rodona va ser moderada per Mar Galcerán, directora d’El Lloc de la Dona.
Les activitats proposades en aquestes II Jornades per la interacció entre cultures finalitzaran aquest diumenge a les 17 amb una Missa Intercultural a la basílica de Santa Maria del Mar.