“La magnitud del problema de la pobresa infantil ens desborda a tots. Les administracions no ho poden resoldre totes soles. Necessitem la tasca que duen a terme les entitats socials. Hem de treballar plegats per millorar aquesta situació i poder aconseguir una societat més inclusiva i igualitària.” Són paraules de Marc Simón, sotsdirector de la Fundació “la Caixa” i responsable dels programes socials d’aquesta entitat bancària, que ha pronunciat durant la seva conferència al Fòrum Social Pere Tarrés, que ha tingut lloc el dimecres 27 de novembre a l’Alberg Pere Tarrés de Barcelona.
Sota el lema “Canviant vides. Sumant esforços a la lluita contra la pobresa infantil”, en la seva intervenció Simón ha fet una crida al tercer sector a col·laborar contra “una pobresa que s’hereda”. I és que el 35% de les persones que van créixer en situació de pobresa són pobres d’adults, vint punts més que aquelles que no han viscut des d’infants aquesta pobresa. Per la seva banda, el 60% dels joves que tenien avis en situació de pobresa viuen també en pobresa. El ponent ha constatat que “és un problema cada cop més estructural, ja no té a veure només amb una qüestió purament econòmica, sinó amb una situació que impacta en tota la vida de la persona”.
El programa Caixa Proinfància atén 20.500 infants a tot Catalunya
Marc Simón ha recordat que el programa Caixa Proinfància de la Fundació “la Caixa”, posat en marxa l’any 2007, és un projecte que atén 20.500 infants a tot Catalunya i que té com a objectiu fonamental oferir ajuda a nens i nenes, i les seves famílies, en situació de pobresa o d’exclusió social. Des de bon començament, aquest programa ha tingut la vocació d’aplegar i potenciar els diversos recursos existents al territori català per combatre les desigualtats.
La radiografia de la situació que ha dibuixat el sotsdirector de la Fundació “la Caixa” mostra un panorama molt preocupant i amb greus injustícies socials. Un de cada tres nens catalans es troben en situació de pobresa, una circumstància que afecta sobretot les famílies monoparentals i nouvingudes. Un estat de precarietat que repercuteix en un baix nivell d’estudis i que alhora predetermina el tipus de feina que aquesta persona pot aconseguir en el futur.
Simón ha posat el programa Caixa Proinfància com a exemple d’una metodologia reeixida per lluitar contra les desigualtats amb una filosofia molt concreta que ha convidat a aplicar a la resta d’entitats socials en els seus propis projectes. Segons dades que ha exposat, s’ha reduït l’abandonament escolar i ha millorat en un 76% el rendiment escolar dels infants que han participat en el programa. També s’ha aconseguit millorar la implicació de les famílies en l’educació i l’escola dels seus fills i apoderar-les, tot ampliant les seves relacions socials.