La diada de Sant Miquel Arcàngel sempre ha estat un dia important en el calendari dels Revenedors, ja que l’arcàngel és el patró de l’entitat. Enguany, a més de la missa i el toc de campanes, la celebració ha estat encara més especial gràcies a la participació del Ball de Diables de Barcelona – Revenedors, que ha acompanyat la tradicional processó del gremi i ha fet una representació del ball parlat.
Una de les principals fites de l’antic gremi és la recuperació i la transmissió del patrimoni dels seus avantpassats. És per això que, ja fa dos anys, van decidir recuperar el tradicional toc de campanes que anuncia l’inici de la processó i de la missa. El toc de campanes, juntament amb el Ball de Diables tradicional, reflecteix el compromís de l’entitat per mantenir, no només l’esperit gremial, sinó també el patrimoni cultural immaterial de la ciutat. Francesc Sendil, president de l’Antic Gremi, ha explicat que el retorn d’aquestes tradicions suposa “la recuperació del sentit de les celebracions tradicionals de l’entitat”.
En aquesta mateixa línia, ja fa cinc anys que l’associació concedeix la Beca de Recerca Antic Gremi Revenedors de Barcelona per Sant Miquel. Enguany, el guanyador de la Beca ha estat en Carles Vela Aulesa, doctor en Geografia i Història, pel seu projecte sobre els tenders revenedors abans de la confraria. La Beca, dotada amb 5.000 €, ja s’ha consolidat com una de les convocatòries de referència en l’àmbit de la recerca històrica i del món del treball de Barcelona.
Sobre el Ball
Després de cent quaranta anys de l’última referència d’un ball de diables a Barcelona, el passat dissabte 14 de setembre, es va presentar en societat el Ball de Diables de Barcelona – Revenedors. El Ball té per objectiu potenciar i donar a conèixer la manifestació cultural del Ball de Diables a la ciutat, seguint un model tradicional, que actualment és inexistent a Barcelona.
Barcelona, malgrat ser la primera ciutat a comptar amb una referència dels diables en un seguici festiu, ha experimentat una gran discontinuïtat en relació amb els elements festius de foc. Això es deu al fet que la ciutat no va seguir el procés d’adaptació i patrimonialització identitària que sí que van dur a terme les festes majors del Penedès i el Camp de Tarragona, a partir del primer terç del segle XIX.
El Ball porta el nom de Revenedors, en honor al gremi, que era responsable de representar l’entremès de Sant Miquel amb els àngels, recreant la lluita i la caiguda dels àngels rebels en les grans celebracions de la ciutat.