A finals del passat mes de maig vam rebre al Pi un correu de la senyora Maralyn Westbury, des de Gal·les, en què ens contava una història extraordinària que havia protagonitzat el seu pare, en Philip Arthur Dee.

L’home havia mort i la família, en recollir-ne les pertinences, trobaren una capsa que contenia una petita imatge de vestir d’un nen Jesús. Una imatge d’aquelles anomenades de “cap i pota”. A la capsa també hi havia un document, escrit pel mateix Philip, que explicava la història i circumstàncies d’aquell Nen Jesús.

El text ens trasllada al juliol de 1936, pocs dies abans d’iniciar-se la guerra civil, quan l’equip d’atletes anglesos que havien de participar en l’Olimpíada Popular de Barcelona es trobaven entrenant a l’estadi de Montjuïc. L’equip s’allotjava a l’Hotel Internacional de la Rambla, a tocar del pla de l’Ós, cantonada amb el carrer Boqueria, molt a prop de Santa Maria del Pi.

El correu que la senyora Maralyn ens va enviar al Pi resumia la història que el seu pare havia deixat escrita a la capsa del Jesuset, juntament amb la imatge. El text deia:

“Philip va ser escollit per participar, com un dels 41 atletes de l’equip britànic, a l’Olimpíada Popular de Barcelona el juliol de 1936. Ell i els membres del seu equip van fer entrenaments a l’estadi de Barcelona uns dies abans de l’inici dels jocs. Malauradament, els jocs no van tirar endavant a causa de la Guerra Civil Espanyola. L’equip s’allotjava en un hotel al costat de la basílica Santa Maria del Pi. L’equip va poder veure des del seu hotel que la basílica estava cremant i se’ls va dir que no sortissin de l’hotel, però més tard s’animaren a sortir. El que van veure els va sorprendre: l’església encara estava cremant i les imatges i objectes religiosos van ser llençats al carrer danyats pel foc i la destrucció. En Philip va veure una imatge de Jesús a la creu a terra i malmesa i també la petita imatge del Nen Jesús amb els ulls fosos a causa del foc, que feia semblar que les llàgrimes corrien pel rostre. Va sentir que havia de salvar-lo de qualsevol dany més i donar-lo a algú perquè el guardés. Volia assegurar-se que anés a persones adequades que no el destruirien. Abans que pogués trobar la gent adequada, l’equip britànic va ser repatriat de pressa, marxant de Barcelona en vaixell cap a França i després cap al Regne Unit. Aquests detalls es van trobar després de la seva mort en una capsa amb la imatge del Nen Jesús.”

El Jesuset de Santa Maria del Pi.

“En Philip va veure una imatge de Jesús a la creu a terra i malmesa i també la petita imatge del Nen Jesús amb els ulls fosos a causa del foc, que feia semblar que les llàgrimes corrien pel rostre. Va sentir que havia de salvar-lo de qualsevol dany més i donar-lo a algú perquè el guardés”

El senyor Philip Arthur Dee va néixer l’any 1915 a Cross Keys, South Wales, al Regne Unit. De jove va practicar diferents esports, fins i tot havia guanyat la medalla de plata i la d’or en les curses d’una milla. L’any 1935 va entrar a treballar com a infermer en un hospital de Londres i va formar part d’una associació esportiva amateur justament quan va ser triat per participar en l’Olimpíada Popular de Barcelona. Va participar en la Segona Guerra Mundial com a infermer i després de la guerra va continuar treballant en l’assistència sanitària al mateix hospital de Londres fins a l’any 1976, quan es va jubilar. L’esport i la cura del seu jardí van ser les seves ocupacions preferides. Philip va morir a Carshalton, al sud de Londres, l’octubre de 2001.

L’esportista britànic a Barcelona durant la preparació dels Jocs Olímpics.

La senyora Maralyn, juntament amb la seva família, va considerar que calia restituir la imatge del Jesuset salvat pel seu pare, al lloc on pertanyia i per aquesta raó ens va contactar. Naturalment nosaltres, des del Pi, vam quedar molt sorpresos i agraïts per la història que ens arribava i vam acceptar, com no podia ser d’altra manera, l’oferiment de na Maralyn. Des de la basílica hem pensat que aquesta meravellosa història és plena d’emoció. La imatge del petit Jesuset no té gaire valor material, és una de tantes imatges de vestir que eren habituals a casa nostra, però el seu valor simbòlic és immens, comparable potser amb la creu de claus de Coventry o la Mare de Déu de Nagasaki coneguda també com la Verge Cremada, pel seu esperit de reconciliació d’un temps i d’uns fets encara força dolorosos.

Esperem l’arribada del Jesuset de l’Olimpíada Popular el proper dia 9 de setembre a les 16h a la plaça de Sant Josep Oriol. Entrarà per la porta de l’Ave Maria.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!