«El Misteri de la Selva» es representa per primera vegada a la Sagrada Família

Diumenge 22 de setembre, a les vuit del vespre, La Representació de l’Assumpció de Madona Santa Maria o Misteride la Selva es representa per primera vegada a la basílica de la SagradaFamília, en un acte presidit per l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal JoanJosep Omella. Amb origen al segle XIV, és el misteri assumpcionista més antic d’Europa, cent anys anterior al Misteri d’Elx. Des de fa quaranta anys, es representa cada 14 i 15 d’agost a la vila de la Selva del Camp.

La representació a la Sagrada Família suposa el momentculminant dels actes celebrats amb motiu del 40è aniversari. «Serà especial per partida doble, d’unabanda perquè celebrem el 40è aniversari i, de l’altra, perquè participarem dela festa de la Mercè a Barcelona», ha explicat Armand Puig, rector de l’AteneuUniversitari Sant Pacià i impulsor del Misteri de la Selva. Amb una durada d’una hora i mitja, el Misteri descabdella el relat de la mort i pujada al cel de Maria.

40 anys glorificant la Mare de Déu

L’any 1980, al municipi de la Selva del Camp (arquebisbat deTarragona), un grup de persones amb un gran interès per la cultura van decidircomençar un projecte de gran envergadura: escenificar musicalment i teatralmentl’Assumpció de Madona Santa Maria al cel en cos i ànima a partir d’un textanònim escrit en català antic, que va ser descobert precisament per unhistoriador selvatà, Mn. Joan Pié i Faydella.

Gràcies als seus coneixements tant teatrals com musicals,van adaptar el text original per convertir-lo en el que actualment coneixem comEl Misteri de la Selva, una representació que, 40 anys després, s’ha convertiten un esdeveniment cultural i religiós de primer ordre a Catalunya.

Un dels factors que han fet que des del 1980 El Misteri dela Selva s’hagi representat de manera ininterrompuda és l’afany de participacióque han tingut tots els vilatans, ja que són necessàries més de 150 personesper fer-lo possible, entre actors i tècnics. Aquest anhel de mantenir viva latradició és, per tant, el que ha permès arribar als 40 cicles del Misteri, unafita que per al grup que va posar en marxa el projecte és totalment insòlita,com explica Mn. Armand Puig: «Vam començar amb la intenció de fer-ne unarepresentació habitual, però la incògnita era, naturalment, si se seguiria fento no. Després de 40 anys podem dir que ha estat un èxit perquè s’ha fet demanera ininterrompuda i amb una gran participació del poble.»

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!