El dimarts 17 de desembre, a les set del vespre, s’inaugura l’exposició Reliquiae Sanctorum: passions devotes de Joan Arimany i Juventeny a l’Auditori Roca del Museu del Ter (Manlleu) i compta amb la conferència “Relíquies i rituals: l’objecte i el gest”, a càrrec de Francesca Español, doctora en història de l’art i professora de la Universitat de Barcelona. Seguidament, hi ha una visita guiada a la mostra, que s’inscriu dins del programa “Col·leccionant Passions”, de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya.

El conjunt de peces i elements que constitueixen l’exposició són una representació del patrimoni material i immaterial de la cultura catalana amb arrels pròpies de la religió catòlica.

La part introductòria de l’exposició està dedicada al concepte de “santedat” amb la intenció de fer-la comprensible a tothom. En aquest cas, es farà especial referència a la funció mediadora dels sants entre els fidels i la divinitat.

A partir d’aquest plantejament inicial, s’entra al nucli de la temàtica, amb el contingut relacionat amb les relíquies de sants. Aquestes, en l’imaginari religiós, són la concreció física que connecta l’espai terrenal amb el diví a partir de la intermediació dels personatges beatificats o canonitzats. Per als fidels, sempre ha estat més pràctic dirigir les oracions cap a un referent material que cap a un concepte intangible.

La sala aplega el discurs narratiu en diferents àmbits. D’una banda, les classes de relíquies, els diferents formats en què són presentades i la documentació que en fa referència, associada a una mateixa relíquia o els estudis que se n’han fet. De l’altra, exemples concrets de relíquies amb diverses tradicions, des d’un punt de vista quotidià i connexió amb el territori; en aquest darrer aspecte cal assenyalar la presència de les restes de sants amb veneració a diferents poblacions de Catalunya. Finalment, amb una instal·lació al centre de la sala, se suggereix el ritual de devoció al voltant dels sepulcres de sants, com el de santa Eulàlia o sant Ramon de Penyafort a la catedral de Barcelona.

L’exposició compta també amb una proposta adreçada als visitants: intentar reconèixer sants. A partir d’il·lustracions, es planteja el repte d’identificar deu representacions sants i santes a partir dels seus atributs. Les iconografies de sants, siguin en dues o tres dimensions, solen recollir objectes o escenes vinculades a la seva vida, autèntica o llegendària. Així, amb diferents graus de dificultat, es presenta com la simbologia també forma part d’aquesta temàtica “celestial”.

Es tracta d’un projecte cooperatiu de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya per tal d’incentivar el contacte entre el museu i els col·leccionistes i les col·leccions etnològiques d’interès per al territori. L’objectiu és conèixer els fons que custodien i la tasca de documentació i conservació que, molts d’aquests col·leccionistes, han fet al llarg dels anys, però, també, la història de vida que s’amaga darrere aquestes col·leccions.

En aquest cas, es compta amb algunes de les peces que ha aplegat el manlleuenc Joan Arimany i Juventeny, gestor cultural especialitzat en religiositat popular. Es tracta de material que nodreix les investigacions que realitza des de fa anys i que han generat estudis en diferents formats. Joan Arimany i Juventeny (Manlleu, 1966), llicenciat en Humanitats i diplomat en Educació Social, que té una gran passió per un àmbit del col·leccionisme: les relíquies de sants. Durant les dues darreres dècades, Joan Arimany ha adquirit un gran nombre de relíquies de sants i dels seus continents, els reliquiaris. La condició preferent és que la biografia, o llegenda hagiogràfica, dels sants fossin adscrits en territori de parla catalana.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!