T.A.P.I.S 3.0 és un projecte que ha permès millores, tantpel visitant com per la conservació de les peces del museu Tresor de laCatedral de Girona. La reforma es va plantejar per la necessitat d’ampliar lasala d’exposició de l’icònic Tapís de la Creació. Com si fos un joc de dòmino,però, en iniciar l’estudi del canvi d’ubicació de la valuosa peça, es va ferpalesa la necessitat de realitzar una reforma profunda, estructural, del’equipament, però també del discurs museogràfic. La darrera reforma estructuraldel museu data dels anys 70.
Els treballs s’han centrat en la confortabilitat i òptimaexperiència del visitant al llarg del recorregut, millorant l’accessibilitat ipresentant els objectes de tal manera que s’aconsegueixi gaudir i aprendre deles peces exposades. Mitjançant diversos canals d’informació i millorant laseguretat, tant de persones com d’objectes, s’assoliran importants objectiusque alhora revelen l’acrònim del nom del projecte: Treball perl’Accessibilitat, Presentació, Informació i Seguretat del Tresor de la Catedralde Girona (T.A.P.I.S.). El “3.0” fa referència a l’actualització delssistemes i de l’entorn, així com recordar que és el tercer cop que el Tapís dela Creació, peça principal de la col·lecció, canvia d’ubicació en el museu.
Joan Piña, Director del museu Tresor de la Catedral, i elsarquitectes Josep i Antoni Vilanova, responsables de la redacció i execució delprojecte de remodelació del museu, han ofert avui als representants delsmitjans una visita d’obres a l’equipament que gestiona el Capítol de laCatedral. Actualment la primera i segona fase de les obres ja ha finalitzat ien els propers dies els responsables del museu procediran a col·locar les pecesa les seves vitrines, inclosa una de les joies de la corona: el Tapís de laCreació.
Les obres han durat 9 mesos i el museu reobrirà les sevesportes a partir del dia 25 de juny, data en la qual també s’obrirà novament laCatedral i Sant Feliu a les visites, després que s’haguessin de suspendre ambmotiu de la pandèmia. El nou Tresor de la Catedral ha guanyat una sala, laCambra Tresor de la Torre Cornèlia, on s’exposaran les peces més significativesi valuoses de l’aixovar litúrgic. El museu comptarà amb un atri, on abans hihavia la botiga de records, que serà el punt inicial de la visita.Posteriorment entrarem en la primera sala, que serà dedicada a les peces del’època de la Catedral Romànica, en la qual la peça clau serà el Beatus. Lasegona sala serà monogràfica de l’època gòtica amb la figura del Sant Carlemanycom a peça emblemàtica. Finalment la tercera sala és la del Tapís de la Creació i disposa d’una sala auxiliar per a la projecció de l’audiovisualque interpreta la peça, a més de la ja abans esmentada Cambra Tresor.
Una de les novetats més destacades rau en el nombre de pecesde l’exposició permanent, que es redueix significativament (un 50%), a larecerca de la renovació del discurs museogràfic. Una altra novetat de primeramagnitud és que s’habilitarà una plataforma virtual de consulta de totes lespeces que es troben dipositades a l’equipament, que entrarà en funcionament eljuliol.