El papa Francesc ha presidit a la basílica de Sant Pere de Roma la missa d’obertura del Sínode de Bisbes sobre Sinodalitat i ha donat tres consells: “trobar”, “escoltar” i “discernir”.
Prenent com a referència l’evangeli del dia, la trobada de Jesús amb el jove ric, el Pontífex ha explicat que “molts cops els evangelis ens presenten Jesús ‘en camí’, acompanyant l’home en la seva marxa i escoltant les preguntes que poblen i inquieten el seu cor”. El Bisbe de Roma també ha explicat que “fer sínode” significa “caminar plegats en la mateixa direcció”.
Segons Francesc, cal “deixar-se interpel·lar per la inquietud de l’altre”, perquè una trobada “pot canviar la vida”. Adreçant-se als qui comencen el camí sinodal, els ha recomanat “ser experts en l’art de l’encontre”, és a dir, “a prendre’ns temps per estar amb el Senyor i afavorir la trobada entre nosaltres. Un temps per donar espai a la pregària, a l’adoració, al que l’Esperit vol dir a l’Església; per enfocar-nos en el rostre i la paraula de l’altre, trobar-nos cara a cara, deixar-nos atrapar per les preguntes dels germans i germanes”.
Tot seguit, ha animat a no tenir de por de sentir amb el cor, perquè llavors “l’altre se sent acollit, no jutjat, lliure per explicar la pròpia experiència de vida i el propi camí espiritual” perquè “un veritable encontre només neix de l’escolta”.
En aquest sentit, el Papa ha preguntat a l’Església, començat aquest itinerari sinodal: “Com anem amb l’escolta? Com va l’oïda del nostre cor? Permetem les persones que s’expressin, que caminin amb fe encara que tinguin recorreguts de vida difícils, que contribueixin a la vida de la comunitat sense que se’ls posin traves, sense que siguin rebutjades o jutjades?”
El Pontífex ha remarcat que avui l’Esperit demana posar-se a l’escolta de les preguntes, dels afanys i de les esperances de cada Església, poble i nació. “I també a l’escolta del món, dels reptes i els canvis que ens posa davant.”
Finalment, el Pontífex ha subratllat que “la trobada” i “l’escolta recíproca” no són una cosa que acaba en ella mateixa, que deixa les coses tal com estan. Al contrari, “quan entrem en diàleg, iniciem el debat i el camí, i al final no són els mateixos d’abans, hem canviat”.
Abans de concloure, Francesc ha manifestat el desig que “aquest sínode sigui com un camí de discerniment espiritual”, que no sigui una “convenció eclesial, una conferència d’estudis, un congrés polític o un parlament, sinó un esdeveniment de gràcia, un procés de guariment guiat per l’Esperit Sant”.