Per primera vegada el papa Francesc ha participat en una cimera del G7, els països més poderosos del món, i ho ha fet a la cimera del G7 de Borgo Egnazia, Apúlia, al sud d’Itàlia. Ha estat en la sessió sobre intel·ligència artificial del 14 de juny. En el seu discurs, ha parlat de les oportunitats i dels riscos de la intel·ligència artificial, que “no és objectiva ni neutral”. També ha instat a una “sana política” per al bé comú.
“En un drama com és el dels conflictes armats”, ha alertat el Pontífex, “és urgent replantejar-se el desenvolupament i l’ús de dispositius com les anomenades armes autònomes letals per prohibir-ne l’ús, començant des de ja per un compromís efectiu i concret per introduir un control humà cada cop major i significatiu. Cap màquina mai no hauria de poder escollir posar fi a la vida d’un ésser humà”.
I ha afegit: “Condemnaríem la humanitat a un futur sense esperança si traguéssim a les persones la capacitat de decidir per elles mateixes i per les seves vides, condemnant-les a dependre de les eleccions de les màquines. Necessitem garantir i protegir un espai de control significatiu de l’ésser humà sobre el procés d’elecció emprat pels programes d’intel·ligència artificial. Està en joc la mateixa dignitat humana.”
“Necessitem garantir i protegir un espai de control significatiu de l’ésser humà sobre el procés d’elecció emprat pels programes d’intel·ligència artificial”
El Papa ha volgut aclarir que no hi ha prejudicis envers el progres científic i tecnològic, sinó por d’una deriva: “La ciència i la tecnologia són un producte extraordinari del potencial creatiu dels éssers humans.” Ara bé, “així com l’ús d’una eina simple, com un ganivet, està sota el control de l’ésser humà que l’utilitza i el seu bon ús només depèn d’ell, la intel·ligència artificial, en canvi, pot adaptar-se de forma autònoma a la tasca que se li assigni i, si es dissenya d’aquesta manera, podria prendre decisions independentment de l’ésser humà per assolir l’objectiu fixat”.
Per això, “davant dels prodigis de les màquines, que sembla que sàpiguen triar de manera independent, hem de tenir ben clar que a l’ésser humà li correspon sempre la decisió, fins i tot amb els tons dramàtics i urgents amb què de vegades aquesta es presenta a la nostra vida”.
A continuació, el Papa s’ha mostrat favorable a la firma de la Crida de Roma per a l’Ètica de la Intel·ligència Artificial i el suport a la moderació ètica dels algoritmes condensada en el neologisme “algorètic”.
El Papa ha fet una crida a la urgència d’una sana política que ens faci mirar el futur amb esperança i confiança. Així, “hi ha coses que han de canviar amb redefinicions fonamentals i transformacions importants” i “només una sana política podria obrir el amí, implicant-hi els sectors i sabers més diversos”.