El Papa ha tornat a utilitzar aquest divendres el concepte de “doble vida” per referir-se als “rígids” que, segons Francesc, contaminen l’Església amb la seva actitud. Un missatge clar en un moment de cruïlles, interrogants i esperances per a les comunitats cristianes de tot el món. El Sant Pare concretament ha avisat que també avui, en l’Església, hi ha persones que fan servir la rigidesa per cobrir els seus propis pecats. En l’homilia de la Missa a la Casa de Santa Marta, ha comentat que “la primera vegada que apareix el nom de Saule és en la lapidació d’Esteve”, i ha afegit que Saule era un “noi rígid i idealista” però alhora “honest”. El pontífex ha destacat que “els rígids de doble vida són els qui es fan veure macos, honestos, però fan coses dolentes quan ningú no els veu”. Igualment ha comentat que “hi ha molts nois que han caigut en la temptació de la rigidesa, avui, en l’Església”, motiu pel qual “hem de resar perquè el Senyor els ajudi a créixer en el camí de la mansuetud”.
El pontífex ha recordat que Sant Pau es converteix per passar de perseguidor a evangelitzador, fins que pateix per Crist. El bisbe de Roma ha animat també els creients a “pregar pels rígids tenint present que alguns veuen en la vida de Pau un fracàs, com en Jesús”. Dins la mateixa reflexió, ha assegurat que “el camí del cristià és anar endavant per les petjades que Jesús ha deixat, empremtes de la seva predicació, del seu sofriment, de la Creu i de la resurrecció”. En comentar la primera lectura del dia, dels Fets dels Apòstols, el Papa ha aprofundit globalment en la figura de Sant Pau, que presenta tot un itinerari de transformació personal.
Trobada amb el Pontifici Col·legi Pius Romanès
El Sant Pare, d’altra banda, ha rebut aquest mateix divendres la comunitat del Pontifici Col·legi Pius Romanès de Roma, en el 80è aniversari de la fundació de la seva seu, que allotja també la comunitat del Col•legi de Sant Efrem, provinent de Síria i l’Iraq, de les Esglésies orientals catòliques. Francesc ha tingut un record per “la situació en què es troben nombrosos fidels de les seves terres, moltíssimes famílies que estan obligades a abandonar casa seva davant l’esclat d’onades de violència i sofriment”. En l’inici del discurs, el Sant Pare ha mostrat el seu agraïment «a Déu i a tots els qui s’han esforçat, durant molts anys, perquè el Col·legi Pius Romanès pogués contribuir a la formació dels futurs pastors, dins una història plena d’expectatives per al futur de l’Església greco-catòlica romanesa».
Igualment el Papa ha alertat contra el perill de caure en el clericalisme. Francesc ha fet una crida a custodiar la memòria d’aquest centre de formació. Ha recordat que “el col·legi va sorgir en un període de desenvolupament per a les comunitats catòliques orientals, abans de patir les tràgiques vivències lligades a la persecució atea i assistir finalment a un bonic renéixer i obrir-se els últims anys a nous desafiaments”. El pontífex ha animat els responsables i seminaristes del col·legi romanès a no quedar-se en el passat i a respirar la universalitat de l’Església, amb l’exemple dels grans testimonis de fe dels seus predecessors.
Finalment destaquem que aquests dies la Congregació per a les Esglésies Orientals celebra el seu centenari, juntament amb el del Pontifici Institut Oriental. El dicasteri és en aquest moment fermament compromès a donar suport a les comunitats catòliques d’Orient afectats per la guerra i la persecució.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest divendres 5 de maig.