Aquest dimarts, en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, el professor de la Universitat Abat Oliba Jorge Martínez i el secretari provincial dels Maristes Lluís Serra han participat en la taula d’anàlisi per valorar el missatge del Papa.
El missatge del Papa Francesc sobre les persones homosexuals, la seva dignitat i els seus drets, incloent-hi l’àmbit familiar, han tingut una gran repercussió aquests últims dies. Les paraules es recullen en un breu comentari inclòs en el documental nord-americà «Francesco», presentat dimecres 21 d’octubre a Roma. El pontífex manifesta que «les persones homosexuals tenen dret a una família i a formar-ne part, perquè són fills de Déu», i que «no es pot fer fora de la família ningú ni fer-li la vida impossible per això». A més, el Sant Pare afegeix que «el que s’ha de fer és una llei de convivència civil, perquè les parelles del mateix sexe tenen dret a estar coberts legalment». El bisbe de Roma aclareix que és això el que va defensar ara fa 10 anys a l’Argentina, quan era arquebisbe de Buenos Aires i estava a punt d’aprovar-se una llei que legalitzava el matrimoni homosexual. L’última frase es refereix al seu suport a un pla d’unions civils com a alternativa.
Martínez ha assegurat que “les paraules del Pontífex no són una gran novetat sobre aquests temes perquè ja sabem que l’Església no li negarà la família ni els drets a ningú”. A més, ha afegit que “es tracta de qüestions que no depenen de l’Església”. El professor també ha volgut destacar el rebombori que les paraules han aixecat i, en aquest sentit, ha dit que “s’ha vist que moltes persones tenen la seva pròpia imatge feta sobre el pontífex i, digui el que digui, ho interpreten com volen”.
Per la seva banda, Lluís Serra ha recordat els moments en què Francesc parla amb els periodistes durant els seus viatges apostòlics, i ha fet referència al fet que, ja fa uns anys, va referir-se als homosexuals, quan va fer aquest conegut comentari: “Si una persona homosexual busca Déu i ho fa amb bona voluntat, qui soc jo per jutjar-lo?”. A més, el marista ha recordat que, “en moltes societats i molts països existeixen lleis que condemnen a mort a les persones homosexuals i, per tant, aquestes paraules són, per damunt de tot, un crit de defensa dels drets humans”. També ha entrar més en profunditat quan ha recordat paraules de Francesc en la seva etapa d’arquebisbe de Buenos aires. Allà va dir que “el substantiu és persona humana i l’homosexual és adjectiu, motiu pel qual no podem carregar-nos la persona”.
Per la seva banda, Martínez ha assegurat que “molts acusen el Papa de ser un reformador i un radical però, en les seves biografies, es diu clarament que no vol renovar l’Església segons la seva idea, sinó segons la de la mateixa Església”. El professor ha assegurat que la idea del Papa és la de “lluitar contra els moralismes i que la doctrina esdevingui fresca i en contra del fariseisme en quèe tots caiem, perquè és una posició còmoda”. Finalment Lluís Serra ha recordat que “el matrimoni cristià es binari, home i dona, i les altres possibilitats d’unió són en l’àmbit civil”. En aquest sentit, el religiós ha remarcat la importància de la diferenciació entre unió civil i matrimoni, “que es poden arribar a confondre”. Per la seva banda, Jorge Martínez ha valorat la manera de comunicar del Papa, que “genera controvèrsia, fet que és molt cristià”, i ha recordat que allò que ell vol transmetre, sobretot, “és la força de l’amor de Déu, no per als homosexuals, sinó per a tothom, començant per ell mateix, que s’ha sentit estimat quan no s’ho mereixia”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l’actualitat d’aquest dimarts 27 d’octubre.