El Papa ha recordat aquest diumenge les persones pobres que passen fred, sobretot aquests dies a Roma, on han mort per aquesta causa 8 sense llar en les últimes hores. Durant l’estona de l’Àngelus a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, Francesc ha dit que, aquests dies de baixes temperatures, pensa “especialment en els exclosos, com també en els refugiats i en els qui no tenen un lloc on dormir, ja que són víctimes del fred i també de la indiferència”. En aquesta línia, ha fet una crida a treballar entre tots per “donar a aquestes persones l’ajuda i l’escalf de l’amor”. En un altre moment, el Sant Pare ha invitat tothom a unir-se a la Xarxa Mundial de Pregària del Papa, que difon a través de les xarxes socials les intencions de pregària que ell proposa cada mes a tota l’Església. Ha explicat que, “d’aquesta manera, es tira endavant l’apostolat i es fa créixer la comunió”. Recordem que aquest dilluns es farà públic el primer vídeo amb intenció mensual.
En l’habitual reflexió que emmarca la pregària mariana, el pontífex ha animat tots els creients a “fer de la pròpia vida, a imitació de Jesús, pastor bo i misericordiós, un testimoni alegre que il·lumina el camí i porta esperança i amor”. El Papa, en citar l’evangeli de Mateu que presenta l’escena del Baptisme de Crist al riu Jordà de mans de Joan Baptista, ha destacat que “Jesús va venir a omplir la distància que hi ha entre l’home i Déu”. També ha explicat que, “amb el baptisme, Jesús inicia la seva missió caracteritzada per l’estil del servent humil i dòcil”, i ha indicat que “aquest anunci de l’evangeli, sense arrogància ni imposició, ha de ser l’estil missioner dels deixebles de Crist”. Finalment Francesc ha recordat que “la veritable missió no és mai proselitisme, sinó atracció a Crist, a partir de la forta unió amb ell en la pregària, en l’adoració i en la caritat concreta, que és servei a Jesús present en el més petit dels germans”.
Ha batejat 28 infants a la Capella Sixtina
La salutació i les reflexions a la Plaça de Sant Pere han estat aquest diumenge precedides d’una Missa Molt especial, en què el Sant Pare ha batejat un grup de 15 nens i 13 nenes a la Capella Sixtina del Vaticà, com és tradició ja els últims anys coincidint amb la festa del Baptisme del Senyor, amb la qual s’acaba el temps nadalenc. En una homilia sense papers i des d’una gran proximitat, Francesc ha recordat als pares i mares d’aquests infants que “han demanat la fe i que això omple de responsabilitat la missió que ara comença per a ells”. El pontífex s’ha mostrat, a més, molt comprensiu en tot moment amb els plors dels més petits, i ha demanat a les mares que no deixessin d’alimentar-los amb el pit o amb el biberó si tenien gana.
En un altre moment de la predicació, el bisbe de Roma ha comentat que “la fe no és només recitar el Credo cada diumenge quan anem a Missa, sinó confiar i creure en el Déu Pare que ha enviat el seu Fill”. Després de vincular la festa d’aquest diumenge i el sagrament del Baptisme a la llum que tots podem transmetre als altres, la de la mateixa fe, el pontífex ha recordat, enmig del plor dels nens i nenes, que “precisament la primera predicació de Jesús, des del pessebre, la va fer plorant”.
“Emergència migratòria”, en una entrevista al diari La Stampa
D’altra banda, en una entrevista publicada pel diari italià La Stampa, el Papa assegura que la immigració és “l’emergència més gran d’Europa des de la Segona Guerra Mundial”. Francesc es mostra “convençut que no seran la burocràcia o els instruments de les altes finances els que salvaran la crisi actual i resoldran el problema de la immigració”. Aquesta entrevista forma part d’un llibre que es publicarà els propers dies i en què el periodista italià i vaticanista Andrea Tornielli repassa els viatges del Sant Pare. Del volum, que es publicarà la setmana vinent, el rotatiu n’ha publicat ara un extracte.
Francesc, entre altres comentaris, respon sobre les raons per les quals no s’ha desplaçat encara a més països europeus. “He preferit donar prioritat als països on puc fer una petita ajuda, donar suport als qui, tot i les dificultats i els conflictes, treballen per la pau i per la unitat”, explica. En aquesta línia, el bisbe de Roma apunta que va decidir anar a Grècia, “l’únic país de la Unió Europea” que ha visitat, “per reunir i consolar els refugiats a l’illa de Lesbos”. Del vell continent, el pontífex només ha anat “a institucions” com ara el Consell d’Europa o el Parlament Europeu. El Papa diu que, després d’anar al Brasil el 2013 per presidir la Jornada Mundial de la Joventut, va començar a notar que havia de viatjar, i que ara creu que ha de “fer viatges, anar a visitar les esglésies, encoratjar les llavors d’esperança que hi ha en elles”.
Fins i tot el Sant Pare comenta que es va adonar que havia de canviar d’opinió, sobre la necessitat de sortir del Vaticà, quan va anar a l’illa italiana de Lampedusa al juliol del mateix 2013, després de la tragèdia que va costar la vida a centenars d’immigrants que pretenien arribar a Europa. Francesc recorda que es va dirigir a Lampedusa sense invitació oficial, “un viatge italià”, però que li havien colpit les imatges que va veure del naufragi dels immigrants en aquella illa de la Mediterrània, on es va viure una “tragèdia angoixant”.