El Papa ha assegurat aquest diumenge que Jesús és el Sembrador i que, amb aquesta imatge, ens dona a entendre que ell no s’imposa, sinó que proposa, “no ens atreu conquerint-nos, sinó lliurant-se”. En l’Àngelus dominical a la Plaça de Sant Pere, coincidint també amb la festa de la Mare de Déu del Carme, Francesc ha comentat que Crist “vessa amb paciència i generositat una paraula, la seva, que no és una gàbia o un parany, sinó una llavor que pot donar fruit”, sempre que nosaltres estiguem disposats a rebre-la. Sobre els “tipus de terra” on el sembrador realitza la seva tasca, bisbe de Roma ha dit que el “terreny bo” és el camí que hem de seguir, alhora que ha alertat davant altres dos tipus de terrenys que poden créixer en el nostre cor impedint que la “llavor de Jesús doni fruit”. S’ha referit concretament al terreny pedregós, en el qual la llavor germina però no arriba a donar arrels profundes, i a l’espinós, “ple de plantes espinoses, punxes que sufoquen les bones plantes” i que podem comparar amb “les preocupacions del món i la seducció de la riquesa”.
En la mateixa línia, el Sant Pare ha explicat que “cadascú de nosaltres pot reconèixer i detectar aquestes plantes que punxen, grans o petites, que habiten en el seu cor”, “aquells arbustos més o menys arrelats que no agraden a Déu i ens impedeixen tenir un cor net”. Finalment el pontífex ha destacat que és possible “sanejar el terreny” del nostre cor, presentant al Senyor, a través de la confessió i la pregària, “les nostres pedres i les nostres plantes que punxen”. Igualment ha fet una crida als creients perquè “es preguntin si el propi cor està obert per acollir amb fe la llavor de la Paraula de Déu” i “si les pedres de la mandra són encara moltes i grans, per identificar i dir a les espinals dels vicis pel seu nom”. El Papa ha acabat la seva reflexió amb un record per a la Mare de Déu, sota l’advocació del Carme, per assegurar que “és recordada amb el títol de Benaurada Mare de Déu del Mont Carmel, insuperable en l’acollida de la Paraula de Déu i en la seva posada en pràctica”. Francesc ha expressat el seu desig que Maria “ens ajudi a purificar el cor i a custodiar-hi la presència del Senyor”.
Missatge al Moviment Mundial de Treballadors Catòlics
D’altra banda, el bisbe de Roma ha enviat en les últimes hores un missatge al Moviment Mundial de Treballadors Cristians (MMTC), que celebra a Àvila el seu Seminari Internacional i la seva Assemblea General, concretament des d’aquest dissabte i fins divendres vinent a la Universitat de la Mística. S’hi reuneixen 120 delegats i delegades en representació de moviments de treballadors cristians de 42 països del món. En el missatge del pontífex, lliurat pel bisbe d’Àvila, Jesús García Burillo, davant d’una representació de l’Església i del món del treball, el Sant Pare se suma a “l’acció de gràcies pels 50 anys de presència cristiana en el món del treball i pel camí realitzat al costat de molts germans treballadors, compartint els seus goigs i esperances, les seves alegries i les seves penes”.
En recordar el lema de la trobada, “Terra, sostre i treball per a una vida digna”, el Papa assegura que “de fet la dignitat de la persona està molt unida a aquestes tres realitats, que expressen aquesta experiència fonamental per a l’ésser humà: la de sentir-se arrelat al món, en una família, en una societat”, alhora que recorda que “Terra, sostre i feina” significa “lluitar perquè tothom visqui d’acord amb la seva dignitat i ningú no es vegi descartat”. El pontífex anima els participants, en un escrit signat pel cardenal secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, a “perseverar amb renovat impuls en els esforços per apropar l’Evangeli al món del treball i perquè la veu dels treballadors segueixi ressonant en el si de l’Església”.
Ja ha finalitzat el II Congrés de les Grans Ciutats
Aquest dissabte, s’ha acabat ja el II Congrés Internacional de les Grans Ciutats, celebrat a Rio de Janeiro i dedicat a l’encíclica Laudato Si sobre la cura de la nostra casa comuna. El cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit de Barcelona i president de la Fundació Antoni Gaudí per a les Grans Ciutats i principal promotor i organitzador de l’esdeveniment, ha recordat que, “amb la Fundació Antoni Gaudí, després dels inicis el 2014 Barcelona, s’ha volgut ara viure la segona experiència a Sud-amèrica perquè el Papa ve d’allà, d’un país llunyà, però que, gràcies a l’actuació i lideratge espiritual del pontífex, s’ha convertit en el centre del món”.També ha recordat que “en aquesta zona del món, concretament a Brasil, més del 52 per cent de la població viu en grans ciutats”.
Martínez Sistach ha explicat que els tres temes tractats, que són el de l’aigua potable, la qualitat de l’aire i la abundància excessiva de residus, “s’ha volgut transmetre la idea que la problemàtica necessita de una solució urgent, i s’ha buscat també una finalitat ètica, la d’aconseguir que els estats, les empreses i la humanitat en general prenguin consciència davant la responsabilitat que tots tenim de deixar el nostre planeta ben conservat per a les generacions futures”. I sobre el missatge enviat pel Sant Pare als congressistes, el cardenal barceloní l’ha presentat com “un discurs que encaixava perfectament amb els temes abordats en el congrés, a través de les tres erres: respecte, responsabilitat i relació”.
“Prohibit rondinar!”, cartell del Papa a la porta de la seva residència
Finalment destaquem que Francesc ha penjat, a la porta de la seva habitació a la Casa de Santa Marta, un rètol en el qual es llegeix «prohibit rondinar», segons revelava aquest cap de setmana el portal Vatican Insider. El Sant Pare afirma que es tracta d’un regal d’un psicòleg durant una recent audiència general. En rebre el seu obsequi, el Papa li va dir que «el col·locaria a la porta de la seva oficina, on rep les persones» que parlen amb ell o el visiten. La mateixa pàgina d’internet ha publicat la fotografia del cartell, en què s’explica que els transgressors estan afectats per «una síndrome de victimisme amb la consegüent disminució de l’humor i de la capacitat per resoldre problemes». La inscripció afegeix que la sanció per als infractors «és doble si la vulneració és comesa davant la presència de nens». Elrètol, obra del psicòleg i psicoterapeuta Salvo Noé, autor de llibres i cursos de motivació, inclou també un consell, que diu així: «Per convertir-se en el millor, cal concentrar-se en les pròpies potencialitats i no pas en els límits; per tant, deixa de rondinar i actua per fer millor la teva vida».