El Papa avisa davant el perill de "degradar la dignitat humana quan la negociem i posem els ídols per sobre de Déu"

El Papa ha dit aquest dijous que “Déu ens ha creat amb tot el seu alè vital, no només amb la paraula sinó amb les seves mans”. En una trobada amb els participants en la Setmana Bíblica Nacional Italiana, Francesc ha recordat les catequesis del seu predecessor, Sant Joan Pau II, que “ens ha ajudat a entendre la dignitat concedida per Déu, una dignitat que pot, però, degradar-se quan la negociem”. El Sant Pare ha afegit que la dignitat es perd quan posem les riqueses materials per sobre.
En el seu discurs, el pontífex ha dit que meditar sobre com hem estat creats ens ajuda a entendre la dignitat que tots nosaltres tenim, homes i dones, una dignitat que té les seves arrels en el mateix Creador. “A la segona narració de la creació, apareix com Déu ens ha fet de manera ‘artesanal’, a partir del fang de la terra, és a dir, que les mans de Déu s’han compromès amb la nostra vida”, ha explicat.
El Sant Pare, a més, ha avisat que “l’home, per dir-ho en termes futbolístics, té la capacitat de fer un autogol, cosa que es produeix quan negociem la dignitat, quan negociem la idolatria i quan reservem un lloc en el nostre cor per a l’experiència dels ídols”. També ha comentat que “la força atractiva de les riqueses fan perdre la dignitat quan aquestes riqueses, en el cor humà, se sobreposen a Déu”. En aquesta línia, Francesc ha afegit que, “quan una persona menysprea, segrega o discrimina, no encomana dignitat, sinó al contrari”. Igualment ha destacat la importància de “preguntar-nos tots com assumim la nostra dignitat i com la fem créixer”.
La “mare que ens protegeix” en un món que “pateix crisi d’orfandat”
D’altra banda, el Sant Pare ha dit aquest mateix dijous al matí que, “en un món que pateix una gran crisi d’orfandat, tenim una gran mare que ens protegeix”. Durant l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha recordat els fets del calvari, a partir de l’evangeli del dia, sobre la presència de Maria als peus de la creu, una dona considerada per molts la mare d’un delinqüent. “Maria sentia aquestes coses i patia humiliacions terribles, amb el seu sofriment, però no se’n va anar i no va renegar del seu fill, perquè era la seva carn”, ha subratllat.
El pontífex, en la mateixa línia, ha recordat quan entrava a les presons de Buenos Aires per visitar els presos i hi veia una cua de dones, mares dels reclusos, que esperaven “sense avergonyir-se” el moment d’entrar en el centre. “Eren mares, i la seva carn era allà a dins, mentre sentien comentaris sobre què hauria fet el seu fill”, ha recordat Francesc. El Papa ha presentat Jesús com l’home que “no ens deixa orfes i ens dóna, des de la creu, la seva mare, que és també la nostra mare, té cura de nosaltres i ens defensa”.
Finalment, el bisbe de Roma ha recorregut als místics russos dels primers segles que instaven els creients a refugiar-se sota el mantell de la Mare de Déu per protegir-se dels perills i de les turbulències espirituals, ja que “no pot entrar el dimoni” si ho fem així. El pontífex ha conclòs que, en aquest món orfe, la millor ajuda és mirar la mare que ens ensenya, ens acompanya i no s’avergonyeix dels nostres pecats precisament per la seva maternitat.
Trobada dels nuncis del Papa

Amb motiu del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, Francesc ha convocat els representants pontificis a una Reunió que es fa des d’aquest dijous i fins dissabte. Hi participen 106 dels 108 representants papals. En total, 103 són nuncis apostòlics distingits amb la dignitat episcopal i 5, monsenyors que desenvolupen la missió d’Observadors Permanents davant diversos organismes internacionals. La trobada, que és iniciativa del Sant Pare, ha començat amb una Missa presidida a la Basílica Vaticana pel Cardenal Secretari d’Estat, Pietro Parolin. Ja s’han fet aquest dijous dues conferències d’actualització a l’Aula Pau VI. A la nit, hi ha hagut una estona de compartir amb el Papa als jardins vaticans.
Aquest divendres es fa una reunió de treball amb els Superiors de la Secretaria d’Estat. A la tarda, es fa una tercera conferència d’actualització. La jornada finalitza als Museus Vaticans, amb una reunió dels caps de Dicasteri de la Cúria Romana amb els ambaixadors acreditats davant la Santa Seu, residents a Roma.
L’activitat de dissabte tindrà un caràcter decididament espiritual, i hi han estat també convidats els 40 nuncis emèrits. Al matí, a la Capella de la Casa de Santa Marta, els representants pontificis concelebraran la Santa Missa presidida pel Sant Pare, per escoltar després una reflexió espiritual de Pierangelo Sequeri, director del Pontifici Institut Joan Pau II per als estudis sobre el matrimoni i la família. Aquest dia a més els nuncis apostòlics passaran sota la Porta Santa de la Basílica de Sant Pere i després seran rebuts pel Sant Pare al Palau Apostòlic, activitat que donarà pas a un moment de fraternitat amb Francesc a Santa Marta.
Nou Motu Proprio del Sant Pare
“Els dos Codis tenen, d’una banda, normes comunes i, de l’altra, peculiaritats pròpies que les fan recíprocament autònomes. Cal, això sí, que també hi hagi suficient concordança en les normes peculiars”. Així s’expressa el Papa en el Motu Proprio Concordia Codici, amb el qual renova l’harmonia en alguns punts entre les normes del Codi de Dret Canònic.
La Carta Apostòlica del Sant Pare, publicada aquest dijous al matí, vol oferir una disciplina ordenada que ofereixi la certesa en la manera de l’obrar pastoral i modificar algunes normes que no estan en perfecta harmonia, en particular, en allò que es refereix a les relacions entre subjectes pertanyents respectivament a l’Església llatina i les Esglésies Orientals. Aquestes modificacions es refereixen a alguns aspectes del baptisme i del matrimoni, així com també sobre el tema de la irregularitat per rebre els ordes sagrats.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 15 de setembre.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!