Amb una solemne cerimònia que va tenir lloc el dissabte 27 d’agost a la basílica del Vaticà, el papa Francesc ha creat vint nous cardenals. D’aquests, 16 tenen menys de vuitanta anys i, per tant, tindran dret de vot en un futur conclave. Dels purpurats sortits d’aquest darrer consistori destaca el fet que són de procedències geogràfiques molt diferents, i que representen millor la demografia del món catòlic: els europeus ja són minoria (8), mentre que guanyen pes els cardenals del continent americà, d’Àfrica i d’Àsia.
Pel que fa a l’edat destaca que n’hi ha tres de menys de 60 anys, tots ells prelats de diòcesis de països pobres. El més jove de tots és Giorgio Marengo, de només 48 anys, Missioner de la Consolata d’origen italià, que es troba al capdavant de la diòcesi d’Ulan Bator, Mongòlia, país que compta amb una població de tan sols 1.300 catòlics. Juntament amb Mongòlia hi ha tres països més que per primera vegada estan representats al col·legi cardenalici: el Paraguai, Singapur i Timor Oriental. Amb les incorporacions dels nous purpurats el nombre total de cardenals arriba als 226, dels quals tan sols només 132 són electors, la majoria creats pel papa Francesc.
Aquest darrer consistori ha presentat la peculiaritat d’haver-se celebrat al mes d’agost, cosa fins ara poc habitual. A més, els cardenals s’han quedat uns dies més a Roma per debatre amb el Papa el contingut de la constitució apostòlica Predicate Evangelium, que tracta sobre la necessària reforma de la cúria i el seu paper en el servei a l’Església. Tot plegat, afegit al fet que l’endemà mateix del consistori el Papa pregués davant la tomba de Celestí V —el primer pontífex que va renunciar al ministeri petri— s’ha volgut interpretar com a senyals de la voluntat de Francesc de presentar la renúncia els propers mesos. El mateix bisbe de Roma va afirmar setmanes enrere que, a causa de l’edat avançada i problemes de salut, no descartava fer aquest pas.