Des que el Consell de Cardenals —el nou cos assessor que va crear el papa Francesc després de ser escollit— va començar a estudiar la reforma de la Cúria de la Santa Seu, va quedar clar que es produirien dues grans fusions de dicasteris vaticans —com s’anomenen els «ministeris» de la Cúria. D’una banda, un dicasteri agruparia la pastoral familiar, laïcal i de defensa de la vida i, de l’altra, un altre dicasteri s’ocuparia de la caritat i l’atenció als pobres.
El primer moviment va ser el 17 d’agost quan el Bolletino de la Santa Seu feia pública l’erecció definitiva del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, que agrupa els pontificis consells per a la Família i els Laics juntament amb l’Acadèmia per la Vida. Per a la nova institució, el Papa va cridar un nord-americà, el bisbe de Dallas Kevin Farrell.
Finalment, el 27 d’agost passat el Papa duia a terme l’última gran renovació de la Santa Seu, la creació del Dicasteri per al Servei al Desenvolupament Humà Integral, que agrupa les funcions que fins ara duien a terme quatre pontificis consells: Migrants, Justícia i Pau, Cor Unum i Pastoral de la Salut. Com s’esperava, el nou prefecte serà el cardenal ghanès, Peter Kodwo Appiah Turkson, que fins ara ja liderava el Pontifici Consell de Justícia i Pau. Dels quatre dicasteris fusionats, dos ja es trobaven vacants i un altre estava dirigit per un cardenal que havia superat l’edat de jubilació.
El Dicasteri per al Servei al Desenvolupament Humà Integral agruparà totes les funcions relatives al Magisteri Social de l’Església. El nou prefecte és un dels homes forts del Vaticà. En aquests últims 7 anys, una de les actuacions més destacades del cardenal Turkson ha estat la col·laboració amb el papa Francesc en l’elaboració de l’encíclica Laudato Si sobre ecologia.