“Soc aquí com a creient, com a cristià, com a home i pelegrí de pau, perquè avui més que mai som cridats, arreu del món, a comprometre’ns seriosament per la pau.”

Amb aquestes paraules a les autoritats, societat civil i cos diplomàtic, Francesc ha manifestat l’objectiu de la seva visita apostòlica a Bahrain, del 3 al 6 de novembre, la primera que fa un Pontífex en aquest a país.

El Papa ha destacat que el viatge suposa una “etapa preciosa en el procés d’amistat que es va intensificar en els darrers anys amb diferents caps religiosos islàmics. Un camí fratern que, sota la mirada del cel, vol afavorir la pau a la terra”.

En el discurs, el Pontífex s’ha fixat en un arbre típic del país, l’acàcia. A partir de les arrels d’aquest arbre, ha assenyalat que Bahrain “sempre ha estat un lloc de trobada entre poblacions diverses. En aquestes illes es veu una societat heterogènia, multiètnica i multireligiosa, capaç de superar el perill de l’aïllament”.

Dret a la vida

Francesc ha agraït al país les conferències internacionals i les oportunitats de trobada que organitza i fomenta, centrant-se sobretot en el respecte, la tolerància i la llibertat religiosa.

El Papa ha expressat que la llibertat religiosa sigui plena, i no només de culte, i que també es reconegui la igualtat de dignitat i d’oportunitats per a tothom, i que es promoguin els drets humans fonamentals.

PAPA FRANCESC

“Penso sobretot en el dret a la vida, en la necessitat de garantir-la sempre, fins i tot pel que fa als castigats, l’existència dels quals no pot ser eliminada”

El Pontífex ha mostrat preocupació per l’augment de rivalitats, conflictes, extremismes i imperialismes “que posen en risc la seguretat de tots”.

Per això, ha fet una crida perquè no “s’evapori la possibilitat de la trobada entre civilitzacions, religions i cultures, no permetem que s’assequin les arrels del que és humà. Treballem plegats, treballem per tot, per l’esperança”.

Condicions laborals segures

Francesc s’ha referit al fet que prop de la meitat de la població resident és estrangera i que treballa pel desenvolupament d’un país que, tot i haver deixat la pròpia pàtria, se sent a casa.

Sobre la crisi laboral mundial ha demanat que es garanteixi a tot arreu “condicions laborals segures i dignes” que afavoreixin la vida cultural i espiritual, que promoguin la cohesió social.

Amb tot, ha recordat que actualment hi ha massa atur i massa treball deshumanitzador, cosa que representa un atemptat greu a la dignitat humana.

PAPA FRANCESC

“El treball és un dret indispensable per desenvolupar-se plenament i configurar una societat a escala humana”

En aquest sentit, ha destacat que Bahrain pot ser un “far” en la promoció de drets i condicions justes a tota la zona per a “treballadors, les dones i els joves, alhora que garanteix el respecte i l’atenció a qui se sent més al marge de la societat, com els migrants i presos”.

El dolor de la guerra

La guerra també ha estat present en el discurs de Francesc i ha assenyalat que treu el pitjor costat de l’home: egoisme, violència i mentida: “Rebutgem la lògica de les armes i invertim la ruta, convertint les enormes despeses militars en inversions per combatre la fam, la manca d’assistència sanitària i d’instrucció.”

El Papa ha reconegut que té el cor ple de dolor per tantes situacions de conflicte.

Amb la mirada a la Península aràbiga, “adreço un pensament especial i trist al Iemen, martiritzat per una guerra oblidada que, com tota guerra, no condueix a cap victòria, sinó només a derrotes amargues per a tothom”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!