“Parlar amb el cor: segons la veritat en la caritat “ (Ef 4,15) és el tema que proposa el papa Francesc per a la 57ena Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, diumenge 21 de maig.
Després d’haver reflexionat, en anys anteriors, sobre els verbs “anar, veure” i “escoltar” com a condicions per a una bona comunicació, en aquesta ocasió el Papa se centra a “parlar amb el cor”.
PAPA FRANCESC
“És el cor el que ens ha mogut a anar, veure i escoltar; i és el cor el que ens mou a una comunicació oberta i acollidora”
Francesc considera que no s’ha de tenir por a proclamar la veritat, tot i que de vegades pugui ser incòmoda, sinó que hem de tenir por “a fer-ho sense caritat, sense cor”.
Segons el Papa, “només escoltant i parlant amb un cor pur podem veure més enllà de les aparences i superar els sorolls confosos que, també en el camp de la informació, no ens ajuden a discernir la complexitat del món en el qual vivim”.
Per això, la crida a parlar amb el cor interpel·la radicalment la nostra societat, propensa “a la indiferència i a la indignació, de vegades sobre la base de la desinformació, que falsifica i instrumentalitza la veritat”.
Amb el cor i amb braços oberts
El primer pas per a una bona comunicació, explica el Pontífex, és “comunicar cordialment”, perquè “qui ens llegeix o ens escolta capta la nostra participació en les alegries i les pors, en les esperances i en els patiments de les dones i els homes del nostre temps. Qui parla així vol bé l’altre, perquè es preocupa per ell i custodia la seva llibertat sense violar-la”.
En aquests moments, vivim marcats per polaritzacions i contraposicions, el Papa afirma que comunicar “amb el cor i amb els braços oberts” no és només una responsabilitat dels professionals de la comunicació, sinó que “tots som cridats a buscar i a dir la veritat, i a fer-ho amb caritat”.
Com escriu Francesc, allò important és “ser amable” perquè “la comunicació no fomenti la rancúnia que exaspera, genera ràbia i porta a l’enfrontament, sinó que ajudi les persones a reflexionar amb calma, a desxifrar, amb esperit crític i sempre respectuós, la realitat en la qual viuen”.
Sant Francesc de Sales
En el missatge, el Papa recorda el centenari de la proclamació de sant Francesc de Sales com a patró dels periodistes.
PAPA FRANCESC
“La seva actitud plàcida, la seva humanitat, la seva disposició a dialogar pacientment amb tothom, especialment amb qui el contradeia, el van convertir en un testimoni extraordinari de l’amor misericordiós de Déu”
A través dels escrits i del testimoni de vida de sant Francesc de Sales, se’ns recorda que “som el que comuniquem”. Una lliçó que va contra corrent avui, en un temps en el qual “la comunicació freqüentment s’instrumentalitza”.
El Papa demana a l’Església “una comunicació que encengui els cors, que sigui bàlsam sobre les ferides i il·lumini el camí dels germans i de les germanes. Somio una comunicació eclesial que sàpiga deixar-se guiar per l’Esperit Sant, amable i, alhora profètica”.
Per al Pontífex, cal trobar noves formes i modalitats per transmetre la Bona Notícia. Una comunicació que posi al centre la relació amb Déu i amb el proïsme, afegeix.
El missatge també fa referència al drama de la guerra i anima a treballar per una cultura de la pau.