El Papa demana que es posi fre a les morts al Mediterrani

En els darrers dies el Mediterrani ha tornat a convertir-se en un cementiri, cosa que el papa Francesc lamenta profundament. El drama que viuen els immigrants que es juguen la vida travessant el mar, i que molts cops perden, està contínuament present en les intervencions públiques de Francesc i en les seves pregàries.

Durant una audiència amb el president de la República italiana, Sergio Matarella, el Pontífex li ha agraït el treball d’acollida i assistència d’Itàlia als refugiats que naveguen pel Mediterrani, i ha aprofitat per llançar una crida internacional: “Desitjo expressar la meva gratitud per l’esforç que Itàlia fa per rebre els nombrosos immigrants que, arriscant la vida, sol·liciten asil”. Per a Francesc, “és evident que les proporcions del fenomen requereixen un compromís molt més ampli. No ens hem de cansar de demanar un esforç més intens d’Europa i de l’àmbit internacional”.

Aquesta opinió també és compartida pel president Matarella, que ha manifestat com “Itàlia treballa amb generositat per afrontar l’emergència de l’arribada de refugiats i demana des de fa temps una intervenció ferma d’Europa per frenar aquesta pèrdua contínua de vides humanes al Mediterrani”.

Igualment, després del rés del Regina caeli del diumenge 19 d’abril, el Bisbe de Roma, expressava el seu dolor pel naufragi d’una nova embarcació en la qual viatjaven entre 500 i 700 persones des de les costes de Líbia fins a Itàlia: “Expresso el meu condol més profund davant d’aquesta tragèdia i asseguro als desapareguts i a les seves famílies el meu record en la pregària.”

El Papa ha reiterat la seva crida perquè “la comunitat internacional reaccioni amb decisió i promptitud, per evitar que es repeteixin tragèdies similars”. Como ha subratllat el Pontífex, els nàufrags “són homes i dones com nosaltres, germans nostres que cercen una vida millor, gent que passa gana, perseguits, ferits, explotats, víctimes de guerres, que buscaven la felicitat. Convido a pregar primer en silenci i després tots junts per aquests germans i germanes”.

D’altra banda, el director d’Immigració de Càritas Itàlia, Oliviero Forti, ha dit a l’agència de notícies Misna que “la situació està fora de control; la política, aturada; l’augment de les morts al mar, inevitable”.

De cara al bon temps, s’espera que les partides d’embarcacions augmentin i, per tant, el risc de noves tragèdies. Com ha assenyalat Forti, “no demanem bloquejos i altres intervencions de contenció, sinó un compromís per trobar i promoure solucions per als països d’on fugen: a Síria, on la guerra ja fa quatre anys que dura, però també a Eritrea i a la Banya d’Àfrica en general”.

Segons Càritas, la crisi dels immigrants només es pot abordar amb els instruments de la política internacional; no obstant això, a curt termini hi ha decisions a considerar, com la finalització de l’operació Mare nostrum per a la recerca i rescat d’immigrants en aigües internacionals. En aquest sentit, Forti ha assegurat que “en els primers quatre mesos de l’any, el nombre d’arribades a Itàlia ha augmentat un 10% en relació amb el mateix període de l’any passat, cosa que confirma que la fi de la missió no ha aturat els traficants”. Per a Forti, “l’augment de les morts al mar també és conseqüència d’aquesta decisió”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!