El Papa ha adreçat aquest divendres al món, coincidint amb el dia de Nadal, un missatge de pregària amb gran contingut espiritual. Abans de la benedicció Urbi et Orbi, impartida excepcionalment des de l’aula de les benediccions i amb la Plaça de Sant Pere buida, Francesc ha expressat, en forma de pregària, el seu desig que “el Nen de Betlem concedeixi fraternitat a la terra que el va veure néixer”. Però el primer desig del pontífex ha estat, aquest 25 de desembre de 2020, el de “vacunes de protecció per a tothom davant del coronavirus”. En un altre moment, ha reclamat també “fraternitat humana i pau per al Pròxim Orient, un alto el foc per al Caucas, concretament a Nagorno Qarabakh, el final dels conflictes armats a l’Àfrica i impulsos d’esperança per a Amèrica i l’Àsia, especialment les Filipines i el Vietnam”. Davant d’un patiment tan gran, el Sant Pare ha assegurat que “el Nen Jesús neix per a tothom”, i ha fet una crida general a “obrir el cor per acollir-lo”.
A partir de la realitat del “naixement d’un nen amb l’amor tendre d’una mare”, el bisbe de Roma s’ha adreçat a les famílies, moltes de les quals no han pogut reunir-se aquest dia de Nadal i, en nombrosos casos també, es veuen obligades a quedar-se a casa. “Que les festes siguin per a tothom una oportunitat per redescobrir la família com a bressol de vida i de fe, un lloc d’amor, d’acollida, de diàleg, de perdó, de solidaritat fraterna i d’alegria compartida, font de pau per a tota la humanitat”, ha exclamat. En connexió amb l’esperit de la recent encíclica Fratelli Tutti, el Papa ha recordat que “estem tots en la mateixa barca” i que “cada persona és el nostre germà”. Igualment ha recordat que, “en aquest moment de la història, marcat per la crisi ecològica i pels greus desequilibris econòmics i socials agreujats per la pandèmia del coronavirus, necessitem més que mai una fraternitat basada en l’amor real, capaç de trobar-se amb l’altre que és diferent a mi, de compadir-se del seu sofriment, d’apropar-se i de cuidar-lo, encara que no sigui de la pròpia família, ètnia o religió”.
Francesc ha comentat que, “en aquesta època de foscor i incertesa a causa de la pandèmia, apareixen diverses llums d’esperança, com són els descobriments de vacunes”. Ha aclarit que, “perquè aquestes llums il·luminin i portin esperança, han d’estar disponibles per a tothom”. En aquesta línia, el pontífex ha afegit que “no es pot deixar que els nacionalismes tancats impedeixin viure com a veritable família humana, com tampoc que el virus de l’individualisme radical ens superi i ens faci indiferents al sofriment d’altres germans i germanes”. El Sant Pare ha demanat als líders dels Estats, a les empreses i als organismes internacionals “que promoguin la cooperació, no pas la competència, i que busquin una solució per a tothom: vacunes per a tothom, especialment per als més vulnerables i necessitats en totes les regions del planeta”.