El Papa denuncia "la indiferència davant un món assedegat de pau"

Roma ha estat aquest dimarts a la tarda la “capital de la pau” amb la trobada internacional “Ningú no se salva sol. Fraternitat i Pau”. Ha estat la 34a edició de les convocatòries que fa cada any la Comunitat de Sant Egidi seguint “l’esperit d’Assís”, arran de la històrica jornada impulsada per Joan Pau II el 1986. Després de les pregàries de les diferents religions en llocs diferents, amb els cristians a la basílica d’Araceli amb la presència del Papa Francesc, del patriarca Bartomeu I i de les diferents Esglésies ortodoxes i protestants, els líders religiosos s’han congregat a la plaça del Capitoli per a la cerimònia final. Després de l’arribada del president de la República italiana, Sergio Mattarella, hi han intervingut el fundador de la Comunitat de Sant Egidi, Andrea Riccardi, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en aquest cas per videomissatge.

Després han parlat els líders i representants de les religions: el patriarca de Constantinoble, Bartomeu I, el rabí en cap de França, Haim Korsia, el secretari general del Comitè Superior de la Fraternitat Humana, Mohammad Abdelsalam Abdellatif, en representació de l’islam, el budista Shoten Minegishi i, finalment, el Papa Francesc, que ha fet una crida a “no quedar indiferents davant d’un món assedegat de pau”. En aquesta línia, ha alertat davant el perill “d’acostumar-nos a un món dominat pel mal de la guerra, i ha recordat que “la pau és la prioritat de qualsevol política. En un altre moment, el pontífex ha assegurat que “la fraternitat, que neix de la consciència de ser una sola humanitat, ha de penetrar en la vida dels pobles, en les comunitats, entre els governants i en els fòrums internacionals. El bisbe de Roma ha conclòs que, “d’aquesta manera, augmentarà la consciència que només podem salvar-nos junts trobant-nos, tractant-nos, evitant les baralles, reconciliant-nos, moderant el llenguatge de la política i de la propaganda i desenvolupant camins concrets per a la pau.


Abans, en la pregària ecumènica cristiana, el Sant Pare ha presentat l’egoisme com la causa del mal. “Déu no ve a alliberar-nos dels problemes, que sempre hi són, sinó per salvar-nos del veritable problema, que és la manca d’amor”, ha subratllat. En la mateixa línia, ha afegit que “és aquesta la causa profunda dels nostres mals personals, socials, internacionals i mediambientals”, i ha comentat que “pensar només en un mateix és el pare de tots els mals”. En un altre moment, Francesc ha fet una crida a la unitat dels cristians des de la fraternitat. Ha dit que, “com més estiguem units al Senyor Jesús, més oberts i universals serem, perquè ens sentirem responsables dels altres, i l’altre serà el camí per salvar-se un mateix, qualsevol altre, qualsevol ésser humà, siguin quines siguin la seva història o la seva creença, i començant pels pobres, pels més semblants a Crist”. Finalment el Papa ha expressat el seu desig “que el Senyor ens ajudi a caminar junts per la via de la fraternitat per ser testimonis creïbles del Déu viu”.

Ja en els moments finals de la trobada, s’ha fet un minut de silenci en record de les víctimes de la pandèmia i de totes les guerres i s’ha llegit la crida de pau 2020, lliurada per un grup de nens als ambaixadors i als representants de la política nacional. Hi han estat presents, entre altres, els ministres d’Interior i d’Afers Estrangers d’Itàlia, Luciana Lamorgese i Luigi Di Maio, i altres dirigents internacionals. Al final, el Papa, al costat de tots els líders religiosos, ha encès el canelobre de la pau. Aquests i altres han estat grans gestos perquè la pau sigui aviat una realitat i perquè les religions hi contribueixin.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!