El Papa ha assegurat aquest dilluns que “els horòscops o els bruixots no serveixen per conèixer el futur, ja que el veritable cristià no és el qui s’acomoda i es manté quiet, sinó el qui confia en Déu i es deixa guiar per ell en un camí obert a les sorpreses del Senyor”. En l’homilia de la Missa matinal a la Casa de Santa Marta, Francesc ha recordat que un cristià “aturat” no és “autèntic”. El Sant Pare ha fet una crida als creients perquè no es quedin estàtics i “no s’acomodin”, alhora que ha animat tothom a “confiar en Déu” i seguir-lo. Inspirant-se en la primera lectura del dia, del llibre del Gènesi, el bisbe de Roma ha reflexionat sobre la figura d’Abraham, per comentar que, en ell, “hi ha l’estil de la vida cristiana, el nostre estil com a poble”, basat en les dimensions “despullar-se” , la “promesa” i la “benedicció”. També ha recordat que el Senyor va exhortar Abraham a anar-se’n del seu país, de la seva pàtria, de la casa del seu pare.
El pontífex ha comentat, en un altre moment, que “els cristians han de tenir la capacitat de ser despullats perquè, en cas contrari, no són cristians autèntics”, com no ho són els qui no es deixen “despullar i crucificar amb Jesús”. Francesc ha afegit que Abraham “va obeir per la fe”, quan es va desplaçar cap a una terra que estava a punt de “rebre en herència”, però sense conèixer una destinació concreta. Igualment el Papa ha explicat que “Abraham no construeix una casa, sinó que planta una botiga”, per indicar que “està en camí i que es fia de Déu”. El Sant Pare ha afegit que, en realitat, construeix un altar “per adorar el Senyor” i, després, “segueix caminant i està sempre en camí”. El pontífex ha conclòs que, en “aquesta llavor de l’inici de la nostra família” cristiana, sobresurt una altra característica, que és la de la benedicció. En aquesta línia, ha afegit que és l’esquema de “la nostra vida cristiana”, perquè “tots, també els laics, hem beneir els altres i parlar bé dels altres”, i ha comentat que, en realitat, “la vida cristiana és molt senzilla”.
Nou contacte amb el món de la salut
D’altra banda, Francesc ha animat aquest dilluns la Lliga Italiana per a la Lluita contra els Tumors a mantenir el seu compromís per impulsar la prevenció a l’abast de tothom, l’acompanyament dels pacients i dels seus familiars, el voluntariat i la col•laboració entre la comunitat eclesial i la civil. El Papa ha recordat que «hi ha molta necessitat de difondre una cultura de la vida, feta d’actituds i comportaments, una veritable cultura popular, seriosa, accessible a tothom, que no es basi en interessos comercials». Després de reiterar la importància de la col•laboració amb el voluntariat, en les estructures sanitàries públiques i privades, assistint els malalts i les famílies, el Sant Pare ha elogiat la sintonia amb la comunitat eclesial, «cridada per vocació i missió a viure el servei als qui pateixen i a viure’l segons el binomi típicament cristià de la humilitat i del silenci».
Davant la marginació causada per la malaltia i les cures oncològiques, el pontífex ha recordat també la responsabilitat de cadascú, en especial els cristians, de sortir a l’encontre dels qui pateixen: Ha comentat que “’Perifèria’ és qualsevol home i dona que viu una condició de marginació; qualsevol persona obligada a viure al marge de la societat i de les relacions, sobretot quan la malaltia trenca els ritmes habituals, com és el cas de les patologies oncològiques”. En relació amb això, el bisbe de Roma ha conclòs que “és la perifèria la que posa a prova la responsabilitat de cadascú de nosaltres, perquè qualsevol cristià, com qualsevol home animat per l’anhel de veritat i de bé, és un instrument conscient de la gràcia”.
Finalment el Papa ha assegurat que “el fet d’oferir cures i acompanyament, amb el testimoni del dia a dia compartit amb nombroses persones malaltes, és una riquesa inestimable per a tota la societat”. Francesc ha afegit que això «recorda a tota la comunitat civil i eclesial que no s’ha de tenir por de la proximitat ni de la tendresa, com tampoc a ‘perdre el temps’ amb lligams que ofereixen i acullen sosteniment i confort recíproc, espais de solidaritat autèntics i no formals». També ha subratllat la importància de l’accés a la salut i a la prevenció, “per aconseguir que les nostres societats siguin cada vegada més inclusives”.
Setmana cardenalícia
Aquest dimarts, el pontífex presideix a les 8.00 hores, a la Capella Paulina de la Ciutat del Vaticà, la concelebració eucarística amb els cardenals presents a Roma amb motiu del 25è aniversari de la seva ordenació episcopal. A les 9.30, el bisbe de Roma rep en audiència una delegació del Patriarcat Ecumènic de Constantinoble. I, a continuació, el Sant Pare celebrarà una trobada amb el Cardenal George Pell, prefecte de la Secretaria per a l’Economia. Al migdia, a la Sala de Conferències dels Museus Vaticans, es presentarà el documental titulat “Papa Francesc, la meva idea de l’art”.
Finalment recordem que serà aquest dimecres, a les 16.00 hores a la Basílica Vaticana, quan tindrà lloc el Consistori Ordinari Públic per a la creació de 5 nous cardenals: Jean Zerbo, arquebisbe de Bamako (Mali); Joan-Josep Omella, arquebisbe de Barcelona; Anders Arborelius, bisbe d’Estocolm; Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, vicari apostòlic de Pakse (Laos) i Gregorio Rosa Chávez, bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi de San Salvador (El Salvador). Posteriorment, de 18.00 a 20.00, a l’Atri de l’Aula Pau VI, es faran les visites de cortesia als nous purpurats creats pel Papa al consistori. I dijous, coincidint amb la Solemnitat de Sant Pere i Sant Pau, apòstols i patrons de Roma, el Sant Pare presidirà la Missa a les 9.30 a la Plaça de Sant Pere, amb el ritu de benedicció dels pal•lis per als nous arquebisbes metropolitans. Al costat d’ells, hi seran presents els nous 5 cardenals creats el dia anterior i el Col•legi Cardenalici, amb diversos bisbes i preveres. Al migdia, el bisbe de Roma resarà la pregària mariana de l’Àngelus amb els fidels i pelegrins que es donaran cita a la Plaça de Sant Pere.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 26 de juny.