El Papa diu que "la lògica de la misericòrdia no entén de premis o càstigs

El Papa ha dedicat aquest dimecres la seva audiència setmanal a la paràbola del Pare misericordiós. Francesc ha animat tothom a obrir els cors per “ser compassius com el Pare”. Davant de milers de persones a la plaça de Sant Pere del Vaticà, el Sant Pare ha destacat que aquesta paràbola “marca la manera d’actuar de Déu Pare amb els homes, obre els cors a l’esperança i torna la dignitat de fills de Déu”. El pontífex ha subratllat que els dos fills “necessitaven experimentar la misericòrdia”, i ha explicat que “el fill menor, immers en una gran tristor, pensava que mereixia un càstig pels pecats comesos, mentre que el gran, presumint d’estar sempre amb el pare, esperava una recompensa pels serveis prestats”.
En aquest sentit, el Papa ha destacat que “la lògica de la misericòrdia no entén de premis o càstigs, sinó d’acollir tots els qui necessiten misericòrdia i perdó, com també del fet que tots tornin a ser germans”. També ha recordat que, “en qualsevol situació de la vida, no deixem mai de ser fills de Déu, d’un Pare que ens estima i que espera el nostre retorn”. Per aquest motiu, el bisbe de Roma ha fet una crida a tots els creients perquè responguin a la invitació de Jesús “a participar en la festa de la misericòrdia i de la fraternitat” per obrir el cor i ser “compassius com el Pare”.
En aquest dimecres anterior al diumenge de Pentecosta, Francesc ha seguit amb la sèrie de catequesis que expliquen com Jesús ha portat la misericòrdia fins al seu ple acompliment. El Papa ha posat el seu pensament en “les mares i els pares que estan en aprensió quan veuen que els seus fills s’allunyen per camins perillosos”, en “els rectors i catequistes que de vegades es pregunten si el seu treball ha estat inútil”, en els empresonats, “als quals els sembla que la seva vida està acabada“, i també “en els qui han pres decisions equivocades i no aconsegueixen veure un futur”. El Sant Pare ha destacat la tendresa del Pare que veu el seu fill quan “encara era lluny” i que surt al seu encontre per abraçar-lo i besar-lo. A partir d’aquesta imatge, ha insistit que Jesús, amb aquesta paràbola, “ens anima a no defallir mai”.
A més, Francesc ha recordat la Mare de Déu de Fàtima, una advocació que se celebra aquest divendres en el 99è aniversari de la primera aparació de Maria a tres nens pastors d’aquest poble portuguès. Al final de la catequesi en italià, el pontífex ha assegurat que “els fills poden decidir si se sumen a l’alegria del pare o el rebutgen”. Finalment, ha fet una crida a rebre “amb goig la invitació de Jesús a participar en la festa de la misericòrdia i de la fraternitat”, i ha recordat la celebració de la Pentecosta adreçant-se especialment als joves, als malalts i a les parelles que s’acaben de casar.
Salutació especial als brasilers i audiència al cap mundial dels Bektashi
En acabar l’audiència general, el Papa ha saludat especialment els creients brasilers. Els ha expressat el seu desig que el país, en aquest moment de dificultat, pugui continuar “pels camins de l’harmonia i de la pau, amb l’ajuda de la pregària i el diàleg”. Recordem que avui el Senat vota la destitució de la presidenta brasilera, Dilma Rousseff, acusada d’haver manipulat els balanços econòmics. El fundador de la “Casa do Menor” del Brasil, Renato Chiera, ha assegurat que “aquesta greu crisi institucional perjudica sobretot els més pobres”.
El Sant Pare, d’altra banda, s’ha entrevista avui al Vaticà amb el cap mundial de la Comunitat dels Bektashi, Baba Edmond Brahimaj. És una confraternitat musulmana d’orientació sufí fundada el segle XIII a Turquia i implantada sobretot a Albània. Com totes les comunitats religioses albaneses, també els Bektashi van patir persecucions durant el règim comunista d’aquest país. En diverses ocasions, els seus creients han participat en activitats promogudes per la Santa Seu, com ara algunes jornades de Pregària per la Pau a Assís i la beatificació de la Mare Teresa de Calcuta l’any 2003. Els Bektashi s’havien trobat ja amb el Papa Francesc al setembre de 2014, amb motiu del seu viatge a Albània.
I finalment destaquem que la Santa Seu ha anunciat, aquest mateix dimecres, que el secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, viatjarà a Ucraïna al juny per expressar la solidaritat del Papa amb la població que pateix les conseqüències de la guerra que viu aquest país, destinatari també de la col·lecta europea establerta per Francesc per al 24 d’abril passat. Ha estat el mateix cardenal Parolin qui ha revelat aquesta previsió durant una visit a Estònia. Aquest dimecres al matí, a la Universitat estònia de Tartu, el secretari d’Estat ha parlat en un discurs sobre les relacions internacionals de la Santa Seu, i s’ha centrat en la qüestió de les migracions i en la crisi de valors que pateix Europa.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!