El Papa ha assegurat aquest dimecres que “meditar és una forma de trobar Jesús”. En una nova audiència general sobre la pregària, Francesc ha recordat que “la pràctica de la meditació no és una cosa exclusiva dels cristians, sinó que existeix en gairebé totes les religions del món, fins i tot entre persones que no tenen una visió religiosa de la vida”. En aquesta línia, ha comentat que aquesta acció interior “fa que intervinguin el pensament, la imaginació, l’emoció i el desig, en tota una mobilització necessària per aprofundir en les conviccions de fe, per suscitar la conversió de cor i per enfortir la voluntat de seguir Crist”. El pontífex també ha dit que “la pregària cristiana s’aplica preferentment a meditar els misteris de Crist”. La reflexió ha tingut com a punt de partida el fragment bíblic del capítol 14 de l’evangeli de Sant Joan, en el qual Jesús anuncia als seus deixebles que, quan vingui l’Esperit Sant, “els ensenyarà tot i els recordarà allò que el mateix Senyor els havia dit”.
En aquest context, el Sant Pare ha precisat que, “per a un cristià, meditar és buscar una síntesi, perquè comporta posar-se davant de la gran pàgina de la Revelació per intentar assumir-la completament com una realitat pròpia”. Igualment ha afirmat que el cristià, després d’haver acollit la Paraula de Déu, no la té tancada dintre d’un mateix, perquè aquesta Paraula ha de trobar-se amb «un altre llibre», definit pel Catecisme com «el de la vida». I ha conclòs que “és el que intentem fer cada vegada que meditem la Paraula”. A més, el bisbe de Roma ha subratllat que “tots necessitem meditar, reflexionar, trobar-nos amb nosaltres mateixos”. També ha explicat que, “en el voraç món occidental, es busca la meditació perquè representa un alt terraplè contra l’estrès quotidià i el buit que s’escampa pertot arreu”. El Papa ha assegurat que “la meditació és un fenomen que cal mirar amb bons ulls, perquè de fet nosaltres no estem fets per córrer, sinó que tenim una vida interior que no pot ser sempre trepitjada, fet que converteix la pràctica meditativa en una necessitat de tothom”.
Referint-se concretament a la Paraula de Déu, Francesc ha apuntat que, si és acollida en un context cristià, assumeix una especificitat que no es pot ignorar o esborrar. Ha destacat que “la gran porta a través de la qual passa la pregària d’un batejat és Jesucrist, un camí que també segueix la pràctica de la meditació”. El pontífex ha recordat que “el cristià, quan resa, no aspira a la plena transparència d’ell mateix, perquè no es posa a buscar el nucli més profund del seu jo, sinó que la seva pregària és sobretot trobada amb l’altre”, amb el Déu que escolta. En la mateixa línia, el Sant Pare ha comentat que, “si una experiència de pregària ens dona la pau interior o permet assolir el domini de nosaltres mateixos o la lucidesa sobre el camí que podem emprendre, aquests resultats són, d’alguna manera, efectes col·laterals de la gràcia de la pregària cristiana, que és la trobada amb Jesús”. Igualment ha aclarit que la paraula “meditació”, al llarg de la història, “ha tingut significats diferents i es refereix, fins i tot dins del cristianisme, a experiències espirituals diverses”. Això sí, ha dit que “l’important és avançar, amb l’Esperit Sant, per l’únic camí de la pregària, que és Jesucrist“. I ha conclòs també que “no és possible meditar sense l’ajuda de l’Esperit Sant”.
En un altre moment, el Papa ha destacat que “alguns mètodes de meditació cristiana són molt sobris, altres més elaborats i també n’hi ha que accentuen la dimensió intel·lectual de la persona, mentre que altres més aviat potencien la part afectiva i emotiva”. Ha aclarit que “tots són importants i dignes de ser practicats, en el sentit que poden ajudar a l’experiència de la fe a convertir-se en un acte íntegre de la persona, ja que no resa només la ment de l’home, com tampoc exclusivament el sentiment”. En aquest sentit, ha animat tothom a tenir present que “el mètode és un camí, no pas una meta”. Finalment, el pontífex ha situat la gràcia en el fet que “Crist no es troba lluny, sinó que sempre té relació amb nosaltres”.