El Papa diu que la seva visita d'aquest dissabte a Lesbos és expressió de "proximitat als pròfugs i al poble grec"

Francesc ha dit aquest dimecres dues coses diferents que fan reflexionar. D’una banda, ha assegurat que “és reconfortant pensar que Déu no exclou ningú”, perquè el cristianisme “no és una obra de perfectes”. D’altra banda, ha demanat que el recordem aquest dissabte i “preguem” per ell durant la visita que farà a l’illa grega de Lesbos, on vol mostrar físicament la seva proximitat als pròfugs de la guerra i també saludar tot el poble de Grècia. El Papa ha animat també els creients a mirar els altres amb benvolença. En una nova audiència general, ara sobre la misericòrdia en el Nou Testament, Francesc ha demanat també a tothom record i pregàries de cara a la visita que farà aquest dissabte a l’illa de Lesbos, per acostar-se als refugiats. El pontífex ha qualificat aquest viatge de gest de “proximitat als pròfugs i al poble grec, al costat del patriarca Bartomeu de Constantinoble i l’arquebisbe catòlic d’Atenes i Grècia Jeroni”.
En la intervenció de contingut pastoral i espiritual, davant de desenes de milers de persones a la Plaça de Sant Pere del Vaticà, Francesc ha meditat sobre un passatge de l’evangeli de Mateu, segons el qual “el publicà, considerat un pecador públic, s’encomana a la gràcia del Senyor, com hem de fer nosaltres, per reparar les nostres faltes”. El Sant Pare ha destacat l’exemple dels qui admeten que són pecadors i volen seguir Jesús, un bon referent positiu davant el mal exemple dels qui es creuen millors que els altres i es consideren religiosos a nivell cosmètic. Al final, Francesc ha recordat que “tots necessitem alimentar-nos de la misericòrdia de Déu perquè, d’aquesta font, brolla la nostra salvació”.
Igualment el pontífex ha destacat les paraules de Jesús sobre allò que significa la frase “jo vull misericòrdia i no pas sacrificis”. “A partir de la narració evangèlica de la crida de Mateu, considerat pels fariseus un pecador públic pel fet de ser publicà i recaptador d’impostos, veiem que Jesús no mira al passat o als convencionalismes exteriors, sinó que acull tothom”, ha explicat. El Papa ha recordat, en aquesta línia, que “l’Església no és una comunitat de perfectes, sinó de persones en camí”. Finalment el Sant Pare ha fet una crida a tots els creients, i a tota la humanitat, “a viure l’any jubilar de la misericòrdia amb fe, per obtenir la gràcia del perdó total”. Francesc s’ha adreçat especialment als polonesos, amb motiu dels 1.050 anys de l’anomenat “baptisme de la nació”, un esdeveniment molt valorat històricament pels ciutadans de Polònia.
Reunió del Consell de 9 Cardenals
El Papa s’ha reunit per catorzena vegada amb el Consell de 9 cardenals que l’assessoren des de fa tres anys en el procés de reforma de la Cúria romana de la Santa Seu. Tots aquests treballs culminaran en la presentació d’una nova Constitució Apostòlica. La reunió, que s’ha fet en diverses sessions des de dilluns fins a avui, ha estat precedida per una altra trobada al febrer en què es va abordar el procés de descentralització en el poder de decisió del Vaticà, un canvi amb què es vol atorgar més capacitat a les Esglésies locals a partir de la sinodalitat, terme que fa referència als Sínodes o reunions de bisbes.
Aquest dimecres, un cop acabades les sessions, el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, ha explicat que aquesta última reunió del Consell de 9 Cardenals ha servit per consolidar la idea d’impulsar un “mètode circular” de cara a la nova constitució ‘Pastor Bonus’ sobre la Cúria Romana. Es parla d’una reducció dels dicasteris a partir de propostes sobre les quals, segons Federico Lombardi, s’ha començat ja a recollir i ordenar les aportacions. “La jornada estava dedicada més aviat a reordenar, a recollir les aportacions que s’han presentat ja, sobre diversos dicasteris, i a ordenar-los de manera que l’estructura de la Constitució Apostòlica ja va agafant forma”, ha explicat.
Lombardi també ha ditque, en les trobades del Papa amb el Consell de 9 Cardenals, no es parla només de reforma. El portaveu ha dit que és l’ocasió perquè Francesc demani l’opinió dels purpurats sobre diversos temes, com ara els nomenaments de nous bisbes a partir de replantejaments en els contactes, aprofundiment en el diàleg amb el nunci del país corresponent, objectius i altres criteris. Federico Lombardi, finalment, ha comentat que la reunió del consell serveix per examinar l’activitat de la Secretaria d’Economia i la de la Comissió per la Tutela dels Menors. Les properes reunions d’aquest consell assessor de 9 cardenals amb el Papa seran del 6 al 8 de juny, del 12 al 14 de setembre i del 12 al 14 de desembre.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dimecres 13 d’abril.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!