El Papa ha recordat aquest dijous al migdia que “Sant Pere i Sant Pau, amb els seus esdeveniments personals i eclesials, demostren i ens diuen a nosaltres, avui, que el Senyor està sempre al nostre costat, camina amb nosaltres i no ens abandona mai”. En una pregària de l’àngelus especial a la Plaça de Sant Pere amb motiu de la festa dels apòstols, patrons de Roma, Francesc ha destacat que “especialment en el moment de la prova, Déu ens estén la mà, ve a ajudar-nos i ens allibera de les amenaces dels enemics”. En la seva reflexió, abans de resar a la Mare de Déu, el bisbe de Roma ha comentat que, “als Pares de l’Església els agradava comparar als sants apòstols Pere i Pau amb dues columnes, sobre les quals es dóna suport a la construcció visible de l’Església”. El pontífex ha afegit, en aquesta línia, que “tots dos han confirmat amb la seva pròpia sang el testimoni donat a Crist amb la predicació i el servei a la naixent comunitat cristiana”.
El Sant Pare ha recorregut a les lectures bíbliques de la litúrgia del dia, que indiquen el motiu pel qual la fe d’aquests dos capdavanters en la difusió de l’Evangeli, confessada i anunciada, ha estat després coronada amb la prova suprema del martiri. Francesc ha conclòs que, “igual que Pere i Pau, també nosaltres ens hem reconciliat amb Déu, especialment en el Sagrament de la Penitència, rebent la gràcia del perdó, i som alliberats dels lligams del mal i alleujats del pes dels nostres errors”. Finalment ha afegit que “així podem continuar amb el nostre recorregut de joiosos anunciadors i testimonis de l’Evangeli, demostrant que nosaltres en primer lloc hem rebut misericòrdia”.
Abans, la Missa concelebrada amb els 5 nous cardenals
Abans, la celebració de la Missa de la Solemnitat dels Sants Apòstols Pere i Pau, presidida pel Papa i concelebrada amb els cinc nous cardenals, creats el dia abans, ha començat amb la benedicció del pal•li per als 36 nous arquebisbes metropolitans, nomenats aquest últim any. A la Plaça de Sant Pere, amb la litúrgia del dia, el bisbe de Roma ha reflexionat sobre tres paraules fonamentals per a la vida de l’apòstol: confessió, persecució i pregària. El pontífex ha destacat que «la confessió és la de Pere en l’Evangeli, la de reconèixer que Jesús és el Messies esperat, el Déu viu, el Senyor de la nostra vida».
El Sant Pare va fet una crida els creients perquè es preguntin si som “cristians de saló, d’aquests que comenten com van les coses en l’Església i en el món, o si som apòstols en camí, que confessen Jesús amb la vida perquè el porten al cor”. En aquesta mateixa reflexió, el Papa ha afegit que “qui confessa Jesús sap que no ha de donar només opinions, sinó la vida; i que no pot creure amb tebior, sinó que està cridat a cremar per amor”. També ha subratllat que el cristià “sap que a la vida no pot conformar-se amb «viure al dia» o acomodar-se en el benestar, sinó que ha de córrer el risc d’anar mar endins, renovant cada dia el do de si mateix”. Francesc ha tancat la seva predicació assegurant que “qui confessa Jesús actua com Pere i Pau, perquè el segueix fins al final, no pas fins a un cert punt sinó fins al final, i el segueix en el seu camí, no en els nostres camins, sinó en el de la vida nova, de l’alegria i de la resurrecció, el camí que passa també per la creu i la persecució”.
Sobre la segona paraula, persecució, el pontífex ha insistit que no només Pere i Pau van vessar la seva sang per Crist, sinó que, des del començament, tota la comunitat va ser perseguida. A més, segons ha recordat també el Sant Pare, «fins i tot avui dia, en diversos llocs del món, de vegades en un clima de silenci -sovint còmplice-, molts cristians són marginats, calumniats i discriminats, víctimes d’una violència fins i tot mortal, sovint sense que els qui podrien fer que es respectessin els seus sacrosants drets facin res per impedir-ho». El Papa igualment ha explicat que «la vida de l’apòstol, que brolla de la confessió i desemboca en l’oferiment, transcorre cada dia en la pregària». En la mateixa línia, referint-se ja a la tercera paraula, pregària, ha afegit que «una Església que prega està protegida pel Senyor i camina acompanyada per Ell». I el pontífex ha subratllat que «és realment urgent que a l’Església hi hagi mestres de pregària, però que siguin primer de tot homes i dones de pregària, que viuen la pregària».
Recordem que els nous purpurats, creats pel Papa a la vigília de la Solemnitat de Sant Pere i Sant Pau de 2017, són Jean Zerbo, arquebisbe de Bamako, Mali; Joan Josep Omella, arquebisbe de Barcelona; Anders Arborelius, Bisbe d’Estocolm; Louis-Marie Ling Mangkhanekhoun, vicari apostòlic de Paksé, a Laos, i Gregorio Rosa Chávez, bisbe auxiliar de l’arxidiòcesi de San Salvador, El Salvador.
George Pell es defensa de les acusacions d’abusos sexuals a Austràlia
També destaquem que el cardenal George Pell, prefecte de la Secretaria per a l’Economia, ha explicat aquest dijous al matí que, en el judici al qual ha estat convocat a Austràlia per abusos sexuals, es defensarà “d’unes acusacions que són falses”. Els fets es remunten a unes quantes dècades enrere, quan era un jove sacerdot. El purpurat, que ha de comparèixer davant el tribunal del seu país el proper 18 de juliol, ha reiterat la seva innocència en una conferència de premsa a la Sala de Premsa vaticana.
D’altra banda, el Sant Pare rebrà en audiències separades aquest divendres Cardenal Gerhard Ludwig Müller, prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, Jorge Eduardo Lozano, arquebisbe de San Juan (Argentina), l’ambaixador de la República de Montenegro davant la Santa Seu, en visita de comiat, i l’ambaixadora de Lituània, també en la mateixa situació. A més, Francesc rebrà una delegació de la “Fundació Vitae” i, finalment, celebrarà una trobada a la Sala Clementina del Palau Apostòlic, amb els gairebé 200 membres de l’Organització Internacional Ítalo-Llatinoamericana.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dijous 29 de juny.