Es treballa a Fàtima ja en els últims preparatius per a la visita del Papa divendres i dissabte. Francesc ha parlat aquest dilluns del seu ja imminent viatge, en rebre al matí al Vaticà la comunitat del Pontifici Col•legi Portuguès de Roma. El pontífex ha assegurat que vol portar fins al santuari marià “un desig de pau i esperança en el Senyor, tot just 100 anys després de les primeres aparicions de Maria als tres pastorets”. Sobre el sentit espiritual del pelegrinatge al santuari, el bisbe de Roma ha destacat que “la trobada amb la Mare de Déu va ser per a aquells tres nens una experiència de gràcia que va fer que s’enamoressin de Jesús”. El Sant Pare ha animat els preveres del Col•legi Portuguès a tenir, per sobre de qualsevol altre objectiu, el desig de “conèixer i estimar Crist”, fins a “la donació total d’un mateix, amb la idea de viure l’experiència d’un amor totalment present”.
El pontífex ha afirmat també que la relació amb la Mare de Déu “ens ajuda a tenir una bona relació amb l’Església, perquè totes dues són mares”. En aquesta línia, ha citat Isaac, per recordar que “allò que es pot dir de Maria es pot dir de l’Església i també de la nostra ànima, totes tres femenines i dispensadores de vida”. El Papa també ha comentat que “cal conrear la relació filial amb la Mare de Déu perquè, si hi manca, hi ha alguna cosa d’orfe en el cor”, i ha avisat que “un sacerdot no pot oblidar la Mare, sobretot en els moments de dificultat, perquè aleshores manca alguna cosa”. És, com també ha recordat Francesc, “el mateix que fa un nen quan va als braços de la mare sempre. Finalment ha expressat, en forma de pregària a la Mare de Déu, el seu desig que ella “ens ensenyi a creure, adorar, esperar i estimar com els beats pastors Francesc i Jacinta”, que seran canonitzats el mateix dissabte al santuari de Fàtima.
Crida general a “estar atents a l’Esperit Sant”
D’altra banda, en l’homilia de la missa matinal a la Casa de Santa Marta, el Sant Pare ha dit aquest dilluns que cal “estar atents davant el pecat d’oposar resistència a l’Esperit Sant, perquè l’alternativa és estar més aviat sempre oberts a les sorpreses de Déu”. El pontífex ha recordat que “l’Esperit Sant mou l’Església i fa moure la comunitat cristiana, des del testimoni dels apòstols, davant d’alguns que segurament tenien por d’aquestes novetats de l’Església”. Igualment ha comentat que “l’Esperit és el do de Déu, d’aquest Déu, el nostre Pare, que sempre ens sorprèn perquè és un Déu viu que habita en nosaltres, un Déu que mou el nostre cor”.
El bisbe de Roma, després d’admetre que Pere també va tenir aquestes dificultats, ha recordat “els apòstols, que havien de reunir-se i discutir per arribar a un acord” i fer “el pas endavant que el Senyor vol”. Ha estat el punt de partida perquè el Papa comenti una de les formes de “resistència a l’Esperit, que és la de dir que això o allò sempre s’ha fet així”, una actitud que “mata l’alegria, la fidelitat a l’Esperit Sant”. Finalment el Papa ha destacat la importància, per als creients, de demanar “la gràcia del discerniment per distingir el bé del mal, amb l’ajuda del Bon Pastor que ens coneix i no discrimina”. Igualment ha afirmat que el discerniment “és una gràcia que ens ajuda a no equivocar-nos de camí i no caure en la immobilitat, en la rigidesa i en el tancament del cor”.
Es pot escoltar AQUÍ l’edició de Diari del Papa corresponent a aquest dilluns 8 de maig.