El Papa exalta "la lloança" davant "un aparent fracàs" com l'actual

El Papa ha assegurat aquest dimecres que “la lloança purifica”, i ha fet una crida als creients perquè “tinguin la valentia de dir al Senyor que sigui beneït”. En la primera audiència general del 2021, centrada aquesta vegada en la pregària de lloança, Francesc ha explicat que “el nostre amic fidel és el sentinella, que ens permet avançar amb seguretat”. En síntesi, el pontífex ha recordat que, “lloant, som salvats”. Ha presentat l’exemple de Sant Francesc d’Assís, que “va pregar fins i tot en el moment més fosc de la seva vida, quan ja estava gairebé cec i mentre notava els passos de la mort, sempre amb la percepció que el món no havia canviat des de l’inici de la seva predicació”. “Lloat sigueu, oh, Senyor nostre!”, ha recitat el Sant Pare recordant aquella invocació.
En aquesta línia, el bisbe de Roma ha reflexionat sobre una etapa crítica de la vida de Jesús, després dels primers miracles i de la implicació dels deixebles en l’anunci del Regne de Déu. Ha recordat que Joan Baptista, que era a la presó passant per un moment de foscor, dubta si es va equivocar amb l’anunci sobre Jesús, presentant-lo com el Messies. El Papa ha explicat que Jesús, com a resposta a la pregunta sobre qui és, no eleva a el Pare una lamentació, sinó un himne de goig: «Us enalteixo, Pare, Senyor de cel i de la terra, perquè heu amagat això als savis i entesos, i ho heu revelat als senzills». Francesc ha conclòs que, “en plena crisi i en plena foscor en l’ànima de tanta gent, com Joan el Baptista, Jesús beneeix el Pare i el lloa”.
En un altre moment, el Sant Pare ha assegurat que “la lloança brolla de l’esperiència de sentir-se fill de l’Altíssim, de Déu”. Ha apuntat igualment que Jesús segueix precisament aquest procés, el de “lloar el Pare perquè afavoreix els petits, els senzills”. A més, el bisbe de Roma ha comentat que el mateix Jesús “experimenta aquesta realitat quan predica als pobles, on els savis i els intel·ligents segueixen desconfiats i tancats, fent càlculs, mentre que els petits es mostren oberts i acullen el missatge”. A partir d’aquesta visió, el pontífex ha explicat que ara “també nosaltres hem d’alegrar-nos i lloar Déu perquè les persones humils i senzilles acullen l’evangeli”, i ha afegit que, “en el futur del món i en les esperances de l’Església, sempre hi són els petits, els qui no es consideren millors que els altres, sinó que són conscients dels propis límits i pecats i, a més, no volen dominar sobre els altres”.
Finalment Francesc ha recordat que aquests senzills “es reconeixen tots com a germans”, en una clara exaltació del valor de la fraternitat, tema principal de la seva última encíclica. En una referència implícita a l’actual pandèmia, el Papa ha conclòs que, “en aquest moment d’aparent fracàs, la pregària de Jesús ens porta, a nosaltres com a lectors de l’evangeli, a valorar de manera diferent les nostres derrotes personals, així com les situacions en què no veiem clara la presència i l’acció de Déu, quan sembla que el mal preval i no hi ha manera d’aturar-lo”.

L’àgora de l’Església a Catalunya només és possible si hi ets tu. Fes-te de la comunitat "Catalunya Cristiana"!