El Papa ha assegurat aquest diumenge que els creients “hem estat misericordiats” (hem rebut misericòrdia) i que, per tant, “hem de ser misericordiosos”. En l’homilia de la Missa celebrada a l’església del Santo Spirito in Sassia, santuari dedicat a la Divina Misericòrdia al costat del Vaticà, el Sant Pare ha proposat que cadascú es pregunti “si és misericordiós amb els altres, tenint ben present que tothom ha rebut moltes vegades la pau de Déu, amb el seu perdó i la seva misericòrdia”. Coincidint amb el segon diumenge de Pasqua, precisament festa de la Divina Misericòrdia, el pontífex ha aprofundit sobre “el canvi de vida” dels deixebles en trobar-se amb Jesús ressuscitat, que “els transmet misericòrdia” oferint-los tot just “la pau, el seu Esperit i les seves nafres”. Recordem que la celebració d’aquesta jornada, l’últim dia de l’octava de Pasqua, té el seu origen en les revelacions privades de Santa Faustina Kowalska, religiosa polonesa que va rebre missatges de Jesús sobre la seva Divina Misericòrdia a la petita localitat de Plock. Quan va ser canonitzada el 30 d’abril de 2000, Sant Joan Pau II va instituir la festa.
Francesc, d’altra banda, ha comentat el fragment de l’evangeli del dia, del capítol 20 de Sant Joan, que relata com Jesús ressuscitat s’apareix als deixebles diverses vegades i “consola amb paciència els seus cors desanimats”. El bisbe de Roma ha explicat que aquests apòstols canvien de vida “revifats per Jesús”. En aquesta línia, ha definit aquells moments com la transmissió del signe de la misericòrdia, ja que “Jesús els torna a aixecar i ells, com a resposta, es tornen misericordiosos”. El Papa ha utilitzat, com altres vegades, aquest nou verb, “misericordiar”, per referir-se a la gràcia que fa vessar l’Esperit d’una persona quan rep el perdó de Déu. En relació amb tot plegat, el Sant Pare ha subratllat la importància de comprendre que, en el centre de la Confessió, no ens trobem nosaltres amb els nostres pecats, sinó Déu amb la seva misericòrdia. El pontífex ha recordat que “no ens confessem per enfonsar-nos, sinó per deixar-nos aixecar, perquè la Reconciliació és el sagrament de la resurrecció i, en conseqüència, misericòrdia pura”. Igualment ha comentat que “el qui rep les confessions ha de fer sentir la dolçor de la misericòrdia”. Francesc ha fet una crida general a “no viure una fe a mitges, que rep però no dona i que acull el do però no es fa do”.
Després de l’Eucaristia, que ha comptat amb la presència d’un grup restringit de refugiats i altres persones necessitades de misericòrdia, el bisbe de Roma ha animat tothom a “demanar a Maria la gràcia de la misericòrdia”. Com a reflexió per emmarcar la pregària del Regina Coeli a la mateixa església romana del Santo Spirito in Sassia, el pontífex ha destacat que “la misericòrdia de Déu es concreta” en els rostres dels qui participaven en la celebració, i s’ha adreçat especialment al “personal d’infermeria, detinguts, persones amb discapacitats, orfes i migrants, Germanes Hospitalàries de la Divina Misericòrdia i voluntaris de la Defensa Civil, a més dels fidels habitualt” del temple. El Sant Pare ha recordat que, “en cadascun dels presents, aquesta misericordia esdevé proximitat, servei i atenció a les persones en dificultat”.